SpaceX’in en büyük rakibi Vector gelişmeye devam ediyor: 70 milyon dolar ek bütçe oluşturuldu

Uzay çalışmalarına odaklanan şirket sayısı her geçen gün artıyor.
Uzay çalışmalarına odaklanan şirket sayısı her geçen gün artıyor.

Uzay çalışmalarıyla tanınan ve dünyanın en büyük şirketleri arasında gösterilen SpaceX’in rakibi konumunda yer alan ve bu rekabet için şartlarını sürekli olarak iyileştiren Vector, daha fazla roket üretme amacıyla 70 milyon dolarlık ek bütçe oluşturduğunu açıkladı.

Vector R ve Vector H roketlerini üretebilmek ve verimli bir biçimde kullanabilmek için çalışmalar yürüten uzay şirketi Vector, Elon Musk’ın SpaceX’inin rakibi konumunda yer alıyor. Küçük uyduları yörüngeye fırlatabilmek amacıyla daha küçük roketlerin üretimine odaklanan şirket, ilk roketini bu yıl içerisinde Alaska’nın Kodiak bölgesinden fırlatmayı planlıyor.

Vector, uzay üssü ve burada gerçekleştirdiği seri üretimlerle dikkat çekmeyi başarıyor.
Vector, uzay üssü ve burada gerçekleştirdiği seri üretimlerle dikkat çekmeyi başarıyor.

Şirket yöneticilerinin bir kısmı SpaceX'ten transfer edildi

2019 yılında 12 farklı Vector R uçuşu planlayan Vector, daha fazla roket inşa edebilmek için Arizona’daki fabrikasını büyütecek. Vector’un Arizona’da bulunan fabrikasında tam 150 çalışan aktif olarak görev yapıyor. Bunun dışında şirketin ofisleri de California’da sürekli olarak faal durumda yer alıyor. Vector’un kurucuları arasında yer alan Jim Cantrell, eski Sovyetler Birliği’nde ve Fransa’daki uzay ajanslarının dışında NASA ile de çalışmalar yapmıştı. Ayrıca Cantrell, eski bir SpaceX çalışanı.

Vector, 2016 yılının Mart ayındaJohn Garvey, Eric Besnard ve Shaun Coleman ve Jim Cantrell tarafından kuruldu. Şirket, kuruluşundan bu yana değerini 100 milyon dolar seviyesinde artırmayı başardı. Vector’un yatırımları günden güne büyüyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >