Şu zamana kadar nedenini bilmediğimiz sorular ve cevapları

Günlük yaşantımızda aklımıza takılan en azından bir soru vardır.

Doğduktan sonra ölene kadar her insan hayat hakkında bir şeyler öğrenmektedir. Kimisi konuşmayı geç öğrenmiş kimisi ise yürümeyi geç öğrenmiştir. Tabi bunların yanında daha akademik düzeyde öğrenilen bilgiler de mevcuttur. Fakat şuan bizim temel aldığımız nokta akademik bilgiler değildir. Gündelik yaşantımızda karşımıza belli başlı sorunlar çıkmaktadır. Ya da bazı olaylara akıl sır erdiremeyiz. Nasıl böyle olduğunu bilmesek bile bunu öyle kabul etmişizdir. Birçok kişinin başına gelen yolculukta kitap okuma sırasında neden midemiz bulanır ya da neden haftanın beş günü çalışma diye bir standart var gibi temel sorular mevcuttur aklımızda. İşte şimdi bu ve benzeri sorulara cevaplar veriyoruz.
Yolculukta kitap okurken neden midemiz bulanır?

                                    Hareket eden bir arabanın veya otobüsün içindeyken ortamın değişkenleri sadece araç içerisi değildir. Bunun dışında tümsekler virajlar ani frenler bunların her biri ortam değişkenlerine dahil edilebilir. Eğer ki dikkatinizi tamamen kitaba vermişseniz gözleriniz sadece kitap ile ilgileniyorsa kulaklarınız ortam değişkenlerini de dikkate alacaktır. Kulak ve göz arasındaki uyuşmazlık sonucu mide bulantısı yaşayacaksınızdır. Fakat şoför sizseniz her duyunuzu ortam değişkenlerinin hepsi ile bağdaştırırsınız. Ve tümsek, viraj gibi etkenlere daha öncesinde gördüğünüz için bu size uyuşmazlık olarak gelmeyecektir.
Yolculukta kitap okurken neden midemiz bulanır? Hareket eden bir arabanın veya otobüsün içindeyken ortamın değişkenleri sadece araç içerisi değildir. Bunun dışında tümsekler virajlar ani frenler bunların her biri ortam değişkenlerine dahil edilebilir. Eğer ki dikkatinizi tamamen kitaba vermişseniz gözleriniz sadece kitap ile ilgileniyorsa kulaklarınız ortam değişkenlerini de dikkate alacaktır. Kulak ve göz arasındaki uyuşmazlık sonucu mide bulantısı yaşayacaksınızdır. Fakat şoför sizseniz her duyunuzu ortam değişkenlerinin hepsi ile bağdaştırırsınız. Ve tümsek, viraj gibi etkenlere daha öncesinde gördüğünüz için bu size uyuşmazlık olarak gelmeyecektir.
Haftanın beş günü çalışma standarttı nasıl ortaya çıkmıştır?

                                    Bu şekilde çalışma sistemine başlayan ilk şirket Ford oldu. Bu sayede ortaya çıkan şikâyetler oldukça azalmış ve verimlilik artmıştı. Çünkü çalışan insanlar kendileri için de vakit ayırabiliyordu. Bu durumdan sonra diğer şirketler de bu şekilde işlemeye başladı.
Haftanın beş günü çalışma standarttı nasıl ortaya çıkmıştır? Bu şekilde çalışma sistemine başlayan ilk şirket Ford oldu. Bu sayede ortaya çıkan şikâyetler oldukça azalmış ve verimlilik artmıştı. Çünkü çalışan insanlar kendileri için de vakit ayırabiliyordu. Bu durumdan sonra diğer şirketler de bu şekilde işlemeye başladı.
Yürürken kollarımızı sallamanın nedeni nedir?

                                    Aslında vücudumuzun verdiği bir tepki olarak düşünebilirsiniz çünkü sabit bir şekilde yürürken harcanan enerji sallayarak yürürken harcanan enerjiden çok fazladır. Bunun dışında diğer bir düşünce ise yürürken bacakların hareketi nedeniyle ortaya çıkan dönme etkisini dengelemek için kollarımızı sallarız şeklindedir. Fakat bu da sadece sağ ayak ile sol kol, sol ayak ile sağ kol şeklinde olduğu zaman verimli olacaktır.
Yürürken kollarımızı sallamanın nedeni nedir? Aslında vücudumuzun verdiği bir tepki olarak düşünebilirsiniz çünkü sabit bir şekilde yürürken harcanan enerji sallayarak yürürken harcanan enerjiden çok fazladır. Bunun dışında diğer bir düşünce ise yürürken bacakların hareketi nedeniyle ortaya çıkan dönme etkisini dengelemek için kollarımızı sallarız şeklindedir. Fakat bu da sadece sağ ayak ile sol kol, sol ayak ile sağ kol şeklinde olduğu zaman verimli olacaktır.
Uzayda ateş etsek ne olur?

                                    Eski tip silahlar ile hiçbir sonuca varılmasa da yeni tip silahların kendi ateşleme sistemi olduğu için ateş edilebilir. Uzayda tetiğe basmanız sonucu merminin yaratacağı duman izi namludan küresel şekilde genişleyerek devam edecektir. Bu ateşlemenin en kötü sonucu ise yapılan etki kadar tepki alırsınız sonucudur. Ateşleme sırasında uygulanan güç aynı zamanda geri yönde de bir tepmeye neden olur ve uzayda olduğunuz için bunu kontrol edemezsiniz. Ve geriye doğru hareket etmeye başlarsınız. Diğer bir sonuç ise mermi uzay boşluğunda olduğu için sonsuza dek yoluna devam eder.
Uzayda ateş etsek ne olur? Eski tip silahlar ile hiçbir sonuca varılmasa da yeni tip silahların kendi ateşleme sistemi olduğu için ateş edilebilir. Uzayda tetiğe basmanız sonucu merminin yaratacağı duman izi namludan küresel şekilde genişleyerek devam edecektir. Bu ateşlemenin en kötü sonucu ise yapılan etki kadar tepki alırsınız sonucudur. Ateşleme sırasında uygulanan güç aynı zamanda geri yönde de bir tepmeye neden olur ve uzayda olduğunuz için bunu kontrol edemezsiniz. Ve geriye doğru hareket etmeye başlarsınız. Diğer bir sonuç ise mermi uzay boşluğunda olduğu için sonsuza dek yoluna devam eder.
Bitkiler ay ışığı ile fotosentez yapamıyor mu?

                                    Evet, çok çok düşük bir oranda fotosentez yapıyorlar çünkü ay ışığının sağladığı enerji güneşin sağladığı enerjiden 6 bin kat daha küçüktür. Çok yavaş bir fotosentez olduğu için bitkiler açısından çok da kullanışlı değildir.
Bitkiler ay ışığı ile fotosentez yapamıyor mu? Evet, çok çok düşük bir oranda fotosentez yapıyorlar çünkü ay ışığının sağladığı enerji güneşin sağladığı enerjiden 6 bin kat daha küçüktür. Çok yavaş bir fotosentez olduğu için bitkiler açısından çok da kullanışlı değildir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >