Türkiye'nin iade talebine Suudi Arabistan'dan ilk yanıt geldi

​Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr
​Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyr, Suudi kolluk güçlerinin Türkiye'de Türk meslektaşları ile birlikte çalıştıklarını ifade ederken, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin 'histerik' bir hal aldığını söyledi. Cubeyr, Kaşıkçı cinayeti şüphelilerinin Suudi Arabistan'da yargılanacağını açıkladı.

  • *Histeri nedir?
  • Histeri, diğer adıyla isteri hislerde yoğunluk, davranışlarda taşkınlık, tepkilerde aşırıya kaçma, ani zihinsel ve ya fiziksel değişimler olarak kendini gösteren, genel olarak abartı durumu olarak tanımlanabilecek nevrotik bir durumdur.

Cubeyr'den İsrail ve ABD açıklaması

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Suudi Arabistan'ın ABD ve İsrail ile ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Suudi Arabistan'ın ABD ve İsrail ile ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Cubeyr Suudi Arabistan ve ABD ilişkileri ile ilgili de, "İlişkilerimiz demirle örtülü. Obama yönetimi ile zor zamanlar yaşamıştık ancak Trump yönetimi daha gerçekçi bir dış politika izliyor" derken İsrail ile ilişkileri hakkında da, "İlişilerimizin normalleşmesinin anahtarı, İsrail ile barış sürecine sahip olmak zorunda olmamızdan geçiyor" dedi.

  • Talep dün iletilmişti
  • Dün gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 18 şüphelinin iadesi için hazırlanan talepname, Adalet Bakanlığı tarafından Suudi Arabistan'a gönderilmek üzere, Dışişleri Bakanlığı'na iletilmişti.
  • Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Ceza Kanunu'nun 81 ve 82/1-a-b maddelerinde düzenlenen "tasarlayarak, canavarca hisle veya eziyet ederek, kasten öldürme" suçundan olaya karıştıkları belirlenen toplam 18 şüphelinin yargılanmak üzere Suudi Arabistan Krallığı'ndan iadeleri amacıyla bir talepname düzenleyerek, Adalet Bakanlığı'na gönderildi.

Adalet Bakanı 'Türk yargısına teslim edilmelerini bekliyorum' demişti

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Başsavcılığın Cemal Kaşıkçı soruşturması kapsamında Suudi Arabistan'dan 18 şüphelinin iadesini istemesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bundan sonraki süreç, bu iade talebinin yerine getirilmesidir. Menfur olay, İstanbul'da işlenmiştir. Bu soruşturmanın en adil şekilde sonuçlanması için. Suudi yetkililerin olumlu yanıt vermesi uluslararası toplum açısından da olumlu olacaktır. Beklentimiz adı geçen isimlerin Türk yargısına teslim edilmesi" demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan salı günü Cemal Kaşıkçı'nın planlı bir şekilde vahşice öldürüldüğünü söylemişti.

  • Erdoğan, "Buradan bir çağrı yapıyorum Kral Salman'a; olayın cereyan ettiği yer İstanbul'dur. Dolayısıyla bunun, bu 15 artı 3 kişinin yargılanması İstanbul'da yapılsın. Bu benim talebimdir." demişti.

Cemal Kaşıkçı olayında ne olmuştu?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cesedi bulunamadı
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın cesedi bulunamadı

Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde nişanlısı Hatice Cengiz ile İstanbul'daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna gitmiş, binaya 13:00 sularında tek başına giren gazeteciden bir daha haber alınamamıştı.

3 Ekim tarihinde Suudi yetkililer, Kaşıkçı'nın konsolosluk binasından çıktığını belirtmiş ancak kamera kayıtlarının kaybolduğu açıklamıştı.

Aradan 18 gün geçtikten sonra Suudi hükümeti Kaşıkçı'nın konsoloslukta çıkan bir tartışmada aldığı yumruk darbeleri sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >