Tam bir gerilim filmi: Apple, Uber'i fena korkutmuş!

Uber
Uber

Apple CEO'su Tim Cook'un bundan iki yıl önce Uber CEO'su Travis Kalanick'i şirketin merkez binasına görüşmeye çağırarak uygulamadaki yasa dışı politikalar gereği tehdit ettiği ortaya çıktı.

Faaliyet gösterdiği ülkelerin büyük bir kısmında yasakları aşan ve kuralları hiçe sayan Uber, hükümetlerden sonra bu kez de Apple engeline takıldı. Son olarak, The New York Times editörü Mike Isaac'ın ortaya çıkardığı gerilim, aslında iki yıl öncesine dayanıyor. Uber'in kuralları hiçe sayarak hareket etmesi Apple'ın CEO'su Tim Cook'u dahi harekete geçirmiş durumda.

Meğerse Uber yazılım mühendisleri, uygulamayı kaldıran kullanıcıları özel kodlar yardımıyla takip etmeye devam ediyormuş. Apple'ın politikalarına tamamen ters olan bu durum, şimdilik Tim Cook'un Uber CEO'su Travis Kalanick'i ciddi bir şekilde uyarmasıyla sonuçlanmış durumda. Apple'ın durumu fark etmemesi için özel çaba sarfeden Uber, şirketin merkezi ve çevresindeki tüm cihazları ve kullanıcıları kandırmış.

Uber ile akıllı telefonlara entegre edilen özel kod parçacıkları, uygulama kaldırılsa dahi kullanıcıların konumlarını ve bazı kişisel bilgilerinin takip edilmesine sebep oluyor. Durumu farkeden Apple, konuyu Tim Cook'a kadar götürüyor. Akabinde Tim Cook, Uber CEO'su Travis Kalanick'i görüşmeye çağırıp; uygulamayı kaldıran kullanıcıların takip edilmeye devam edilmesi durumunda Uber'in App Store'dan silineceğini net bir şekilde ifade ediyor. Tabii ki Tim Cook bu konuyu bu kadar nazik bir şekilde dile getirmiyor. Hatta açık açık tehdit ediyor. Zira görgü tanıkları Travis Kalanick'in görüşmeden çıktıktan sonra hayli "korkmuş olduğunu" ifade ediyor.

Uber CEO'su Travis Kalanick.
Uber CEO'su Travis Kalanick.

Uber'in gerekli çalışmaları hızla yapması gerektiğini söyleyen Tim Cook, kullanıcı mahremiyeti konusunda aflarının olmadığını da dile getiriyor. Konu Uber cephesinde çok hızlı bir şekilde ele alınıyor ve uygulama kaldırıldığında dahi kullanıcıları takip etmeyi sağlayan bu kod parçacıkları yazılımdan kaldırılıyor. Zira şu anda Uber'in App Store'da hâlâ durabiliyor olmasının sebebi de bu. Yaşanan bu olayla birlikte Apple'ın kullanıcı verileri hususunda ne kadar hassas olduğu da bir kez daha ortaya çıkıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >