Tamamı saf altından oluşuyor: Taliban'ın peşine düştüğü hazineye paha biçilemiyor

Baktriya hazinesinden bir parça
Baktriya hazinesinden bir parça

Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesiyle birlikte sadece ülkedeki kadınlar, kız çocukları, yabancı ülkeler için çalışmış görevliler değil Afganistan'ın arkeolojik keşifleri ve geçmişten gelerek kültürünü yansıtan eserler de tehlike altına girdi.Bunların en önemlilerinden biri olarak gösterilen Baktriya hazinesi de tehlike altında olarak gösteriliyor. Zira 20 binden fazla altın parçadan oluşan bu iki bin yıllık hazine çoktan Taliban'ın hedefi haline gelmiş durumda. Ülkeden gelen haberlere göre Taliban bu hazineyi her yerde aramaya başladı.

Uzmanların paha biçemediği, iki bin yıllık geçmişiyle ülkeye yıllarca yüklü miktarda turizm geliri kazandıran Afganistan'ın ünlü Baktriya hazinesi Taliban'ın radarına girdi. Taliban, dünyanın en büyük altın koleksiyonu olduğu iddia edilen hazinenin ülke dışına çıkmasına izin verilmeyeceğini açıkladı.

21 bin 145 altın parçadan oluşuyor
21 bin 145 altın parçadan oluşuyor

21 bin 145 saf altın parçadan oluşuyor

Grek-Baktriya Krallığı, Orta Asya'daki Baktriya ve Soğdiana'yı MÖ 250'den 125 yılına kadar kontrol etmiş, Hint-Yunan Krallığı ile birlikte Helenistik dünyanın en doğusundaki devlet olmuştur. Coğrafi olarak günümüzde Afganistan’ın kuzeyinde hüküm sürmüş krallık olarak bilinmektedir. Baktriya hazinesinin de bu dönemden kalma olduğu biliniyor.

Taliban'dan önceki Afganistan Kültür Bakanlığı şubat ayında düzenlediği basın toplantısında, paha biçilemeyen ve 21 bin 145 saf altın parçadan oluşan antik Baktriya hazinesinin Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sergilemişti.

13 ülkede 29 müzede sergilendi
13 ülkede 29 müzede sergilendi

13 ülkede sergilendi

Bakanlık, hazinenin geçmişinden dolayı milyarlarca dolar değerinde olduğunu belirterek yakında yurt dışına sergilenmek üzere gönderileceğini de belirtmişti. Baktriya altın koleksiyonu, son 13 yılda 13 ülkede 29 müzede sergilendi ve Afganistan'a 4,5 milyon doların üzerinde gelir sağladı.

Ancak Taliban bu hazinenin ülke dışına çıkarılmasının vatana ihanet suçu sayılacağını açıkladı.

Birçok tarihçi Taliban'ın bu hazineyi ve benzer başka arkeolojik keşifleri ele geçirerek yok etmesinden ve Afganistan'ın geçmişini silmeye çalışmasından korkuyor.

Taliban bu hazinenin ülke dışına çıkarılmasını istemiyor
Taliban bu hazinenin ülke dışına çıkarılmasını istemiyor

Budist şehri de tehlike altında

Taliban tarafından tahrip edilmesinden korkulan bir başka tarihi eser ise bin 600 yıllık bir Budist şehri olan Mes Aynak. efsanevi İpek yolu üzerinde bulunan şehir hem ticaret yolu hem de tapınakların bulunduğu çok önemli tarihi anlamları olan bir yer. Burada sayısız Budist tapınakları ve çeşitli Budist eserleri gömülü halde bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >