Tarihi gün: Yerli otomobil fabrikasının temeli atıldı

TOGG, fabrikası temel atma töreni
TOGG, fabrikası temel atma töreni

'Türkiye'nin Otomobili' TOGG'un üretileceği fabrikanın temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle Bursa Gemlik'te atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Türkiye'nin Otomobili'nin üretileceği TOGG Mühendislik, Tasarım ve Üretim Tesisleri İnşaatına Başlama Töreni'nde açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Burası sadece bir fabrika değildir"

Bugün inşaatına başlayacağımız sadece bir fabrika değildir. Burası insanların zihnindeki fabrika algısını kökten değiştirecek; içinde farklı tesislerinin olduğu devasa bir üretim kompleksidir. Milli otomobillerimizin üretim öncesinden sonrasına kadarki tüm süreçlerini buradan idare edeceğiz. Yani TOGG tarafından üretilecek tüm otomobillerin AR-GE'si ve tasarımı burada yapılacak, seri üretime yine burada geçilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan temel atma törenine katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan temel atma törenine katıldı

"Geçmişte birçok proje engellenmiştir"

Dünyada bütün başarıların arkasında azim, cesaret ve mücadele vardır. Başarıya giden yol çoğu zaman engellerle, mayınlarla, sabotajlarla, hatta ihanetlerle doludur. Türkiye'nin bir asra yaklaşan kalkınma mücadelesinde bunların hepsi fazlasıyla yaşanmıştır. Ülkemizin özellikle ekonomide, üretimde, sanayide, finansta, dış politika ve güvenlikte bağımsızlığını sağlamaya dönük tüm hamleleri gizli bir elin müdahalesiyle engellenmiştir. Nuri Demirağ'ın uçak fabrikası, merhum Erbakan hocamızın gümüş motor projesi birileri tarafından hep sabote edilmiştir. Devrim otomobil girişimi de son derece basit sebeplerle rafa kaldırılmıştır.

Yerli otomobil fabrikasının yapılacağı alan
Yerli otomobil fabrikasının yapılacağı alan

20 bin kişi çalışacak

  • 22 milyar lira bütçeyle vurulacak kazmanın ardından süreç iki yılda tamamlanacak. TOGG fabrikasında doğrudan 5 bin kişi istihdam edilecekken, dolaylı olarak 20 bin kişi çalışacak. Fabrikadan ilk yerli otomobil ise 2022 yılında bantlardan inecek. Planlama doğrultusunda ilerleyen fabrikanın kaba inşaatı 12 ay sürecek. Sonrasında ise teknolojik donatılar yerleştirilecek.
  • Yıllık ortalama 175 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşacak fabrikada, 2032 yılına kadar 1 milyon araç üretilmesi hedefleniyor. Akıllı fabrika konseptinde olacak TOGG yerleşkesinde iki binadan oluşacak ve lale figürlü bir tasarıma sahip olacak. Fabrika Türk mobilite sisteminin çekirdek üssünü oluşturacak. İlk üretilecek model ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da tanıttığı C-SUV modeli olacak.

TOGG
TOGG


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >