Tek dolum ile 450 kilometre yol gitmek artık mümkün

Elektrikli araç sayesinde tek dolumla 450 km yol gitmek mümkün.
Elektrikli araç sayesinde tek dolumla 450 km yol gitmek mümkün.

Kocaeli Üniversitesi’nden 18 öğrencinin oluşturduğu ekip, tasarımını yapıp üretime geçirdikleri elektrikli araçla bir kez şarj ederek 450 kilometre yol gidilebileceğini belirtti.

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü içerisinde kurulan Türk Mekatronik Takımı’ndaki 18 öğrenci, tasarlayarak üretimini yüzde 70 oranında tamamladıkları elektrikli aracı yola çıkarmaya hazırlanıyor. Bir kez doldurulan bataryayla 450 kilometre yol gitmesi hedeflenen aracın bazı parçaları 3D yazıcılarda üretildi.

Aracı tasarlayarak üretimini gerçekleştiren ekibin lideri olan Mekatronik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Murat Yıldırım,“Hedefimiz bir araç yapıp Kocaeli Üniversitesi’ni ve ili temsil etmekti. Bu hedef zamanla büyüyerek temsil etmeyi geçti, artık birinciliğe, ödül almaya doğru yükseldi. Çünkü işler yoluna gitti, sponsorlarımızı bulabildik. Zamanla aracımızın tasarımını bitirdik ve üretimine başladık. Şimdi son aşama olan montaj kısmına geldik” açıklamasında bulundu.

Üretilen araçta yerli motor kullanılmasının yanında aracın üretim aşamasındaki tüm hesap ve testlerin birçok farklı aşamadan geçirildiği kaydedildi. 280 kg olacak olan aracın yüzde 70’lik bölümünün tamamlandığını ifade eden öğrenciler, 15 gün sonra gerçekleşecek olan TÜBİTAK yarışmasında mutlak bir zafer bekliyor. Tasarım ve işlevsellik konusunda büyük övgüyle karşılaşan aracın son durumu merakla bekleniyor…

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >