Tek yanıtıyla 1 milyon liralık bursu kaptı

İstanbul Erkek Lisesi'ni birincilikle bitirdi, verdiği akıl dolu cevapla ABD'den 1 milyon liralık burs aldı.

19 yaşındaki Şeyda Takiş bu sene İstanbul Erkek Lisesi'nden birincilikle mezun oldu. Liseye geçiş sınavı olan Seviye Belirleme Sınavı'nda ilk 100'e giren Takiş üniversiteyi ABD'de okumaya hak kazandı.

Başvurduğu 7 üniversitenin üçünden burs kazandığını anlatan Takiş, Hürriyet’ten Gülseven Özkan'a şöyle konuştu: “ABD’den yaklaşık 10, Avrupa’da da birkaç okula başvurdum. Amerika’da Cornell, Duke ve Pennsylvania üniversitelerinden tam burs aldım. İhtiyaç bursunun yanı sıra Duke Üniversitesi’nin dünyanın her yerinden başvuran 35 bin kişi arasından 9 kişiye verdiği başarı bursuna ve UPenn tarafından World Scholars adlı bir gruba seçildim. İngiltere’de King’s College London, University College London, University of Bath ve İsviçre’de ETH Zürich’i kazandım. Amerika’da Harvard, Yale, Columbia ve Chicago üniversitelerinde yedekteydim. Cornell Üniversitesi’nde 4 yılda 300 bin doları yani 1 milyon lirayı aşacak tam bursla okuyacağım.”

Mars sorusu 1 milyon liralık bursu kazandırdı

Köklü üniversitelerden kabul almasında, okul dışı aktivitelerinin ve kendini iyi ifade edebilme yeteneğinin etkili olduğunu söyleyen Takiş, “Cornell Üniversitesi mülakatında, insanlığın sonu geldiğinde Mars’a yerleşecek 100 kişilik bir koloni tasarlamam istendi. Bu en ilginç soruydu. 700 kelimede yepyeni bir toplum oluşturmak zordu. Ama toplumdaki sorunları azaltıp yeni bir yaşam alanı kurmayı özetledim” diyor. Takiş, bilgisayar mühendisliği eğitimi alıp, yapay zekâ üzerine çalışmak istiyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >