Teknoloji sayesinde daha zeki olacağız: ABD'li bilim insanlarından ekstra zihin yetenekleri sunan beyin implantı

ABD'li bilim insanları, hafızamızı genişletecek ve bize ekstra zihin yetenekleri verecek olan cihaz üzerinde çalışıyorlar.

İlk olarak 1998 yılında günümüzün bilişsel filozoflarından Andy Clark ve David Chalmers ortaya attıkları genişletilmiş zihin (extended mind) savı ile bilgisayarların zihnimize yeni özellikler katabileceğini belirtmişlerdi. Clark ve Chalmers o zamanlar, bu yöntemin problemleri çözmede, bilgi, resim ve fotoğraf depolamada zihnimize ekstra yetenekler kazandıracağının altını çizmişlerdi. İşte bu savı ABD'li profesör Theodore Berger gerçeğe dönüştürmek üzere.

Güney Kaliforniya Üniversitesinde Biomedikal Mühendislik Profesörü olan Berger, 10 yıldır insan belleğini geliştirmek ve zenginleştirmek için bir prostetik beyin implantı üzerinde çalışıyor. Hatta bu cihazı insanların beynine yerleştirerek testlere bile başlamış. Cihazın insanın beyninde hipokampüs olarak işlev görmesi bekleniyor. Hipokampüs'ü en basit haliyle; hafızayı şekillendirip düzenleme ve mekansal yön bulma yetisine sahip olan beyin bölgesi şeklinde tanımlayabiliriz. Bu sayede cihaz kısa vadeli hafızayı uzun vadeli hafızaya dönüştürecek ve uzun vadede saklı tutacak.

Hastalıklara da çözüm olabilir
Bilim dergisi IEEE Spectrum'a demeç veren Berger; "Şu anda sistemi insanlarda test ediyoruz ve başlangıç için iyi sonuçlar alıyoruz. Bu protezin ticarileşmesi amacıyla çalışmaya devam ediyoruzdedi. Bu beyin implantı sayesinde Alzheimer, bunama, felç hastalığı ve beyin hasarı olan insanlara umut olacaklarını belirten Berger, "çalışma ile sağlıklı insanların beyinlerine de yerleştirilebilecek ve kişiye ekstra zihin yetenekleri sunabilecek cihazların önü açılmış oluyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >