Teksas'ta üniversiteye silahla girmek serbest

Sürekli çıkan olaylarla bilinen ABD'nin Teksas eyaletinde ilginç bir karar daha alındı. Üniversite öğrencileri teşhir etmemek şartıyla kampüste silah taşıyabilecek.


NBCNews kanalının haberine göre 21 yaşından büyük öğrenciler ruhsat alarak silahlarıyla okula, hatta sınıflara girebilecek.

Eyalet yönetiminde çoğunluğa sahip Cumhuriyetçi Parti'nin desteğiyle yürürlüğe giren yasanın destekçileri, uygulamanın "meşru müdafaa ve anayasal hakları koruma" açısından büyük önem taşıdığını ileri sürüyor.

Cumhuriyetçi Parti yetkilileri de yasanın yeni bir okul saldırısının önüne geçebileceğini savunuyor.

  • Yasa, Teksas Üniversite katliamının 50. Yıl dönümünde yürürlüğe girdi.
  • Teksas Üniversitesi'de 1966 yılında Charles Joseph Whitman isminde bir mühendislik öğrencisi ateş açmış 16 kişi ölmüş 36 kişide yaralanmıştı.

Saldırganların çoğunlukla üniversiteler ve sinemalar gibi savunmasız mekanları hedef aldığını söyleyen Cumhuriyetçiler, okullarda oluşacak direncin caydırıcı etkisi olabileceğini iddia ediyor.

Yasaya karşı çıkanlar ise uygulamanın üniversitelerde daha çok şiddete yol açabileceği uyarısında bulundu.

Eyaletteki birçok akademisyen ve üniversite öğrencisi, yasanın eyaletteki üniversitelerin tercih edilmesine de engel oluşturacağını ileri sürdü.

Bu arada bazı akademik çevreler, okullarda silahlı öğrencilerin bulunmasının diğerlerinin konuşma özgürlüğünü kısıtlayacağından duydukları endişeyi dile getirdi.

Teksas, ABD'de öğrencilere silah taşıma izni veren 8'inci eyalet oldu.

Teksas’ta daha önce okullarda bu silah silahlı saldırılar gerçekleşti: 

                                    
                                    
                                    
	1 Ağustos 1966


	25 yaşındaki mühendislik öğrencisi Charles Joseph Whitman, Teksas Üniversitesi'de etrafa ateş açmış 17 kişi ölmüş 36 kişi de yaralanmıştı 


	7 Nisan 1977


	17 yaşındaki öğrenci Ricardo Lopez lise müdürünü okulda öldürdü.


	18 Mayıs 1978


	13 yaşındaki John Daniel Christian babasının tüfeği ile 30 sınıf arkadaşının gözü önünde İngilizce öğretmenini öldürdü. Christian akıl hastanesine kaldırıldı. 


	6 Şubat 1991


	Donna Lisesi'nde 15 yaşındaki Raul Calvo biyoloji sınıfında Rus ruleti oynarken kendini öldürdü.
Teksas’ta daha önce okullarda bu silah silahlı saldırılar gerçekleşti: 1 Ağustos 1966 25 yaşındaki mühendislik öğrencisi Charles Joseph Whitman, Teksas Üniversitesi'de etrafa ateş açmış 17 kişi ölmüş 36 kişi de yaralanmıştı 7 Nisan 1977 17 yaşındaki öğrenci Ricardo Lopez lise müdürünü okulda öldürdü. 18 Mayıs 1978 13 yaşındaki John Daniel Christian babasının tüfeği ile 30 sınıf arkadaşının gözü önünde İngilizce öğretmenini öldürdü. Christian akıl hastanesine kaldırıldı. 6 Şubat 1991 Donna Lisesi'nde 15 yaşındaki Raul Calvo biyoloji sınıfında Rus ruleti oynarken kendini öldürdü.

                                    
                                    
                                    
	18 Eylül 1991


	17 yaşındaki Arthur Jermel Jack okul kantininde LaKeeta Cadoree tarafından öldürüldü. 


	5 Ocak 2011


	Worthing Lisesi'nde yapılan bir futbol maçında gerçekleştirilen saldırıda bir eski öğrenci hayatını kaybederken, beş kişi de yaralandı.


	9 Aralık 2011


	Harwell Orta Okulu'nda, bir yetişkin okul dışından antrenmandan çıkan basketbol takımına ateş açtı 2 öğrenci yaralandı. 


	22 Ocak 2012 


	Lone Star College'ta iki silahlı saldırganın okul içinde ateş etti. 3 kişi yaralandı.


	9 Ekim 2015


	Texas Southern üniversitesine dışarıdan ateş açıldı 1 kişi öldü bir kişi yaralandı.


	7 Haziran 2016


	Dallas'ta, Minnesota ve Louisiana'daki olayları protesto eden kişilere El Centro Koleji yakınlarında polisler tarafından ateş açıldı. 6 kişi öldü 11 kişi yaralandı.
18 Eylül 1991 17 yaşındaki Arthur Jermel Jack okul kantininde LaKeeta Cadoree tarafından öldürüldü. 5 Ocak 2011 Worthing Lisesi'nde yapılan bir futbol maçında gerçekleştirilen saldırıda bir eski öğrenci hayatını kaybederken, beş kişi de yaralandı. 9 Aralık 2011 Harwell Orta Okulu'nda, bir yetişkin okul dışından antrenmandan çıkan basketbol takımına ateş açtı 2 öğrenci yaralandı. 22 Ocak 2012 Lone Star College'ta iki silahlı saldırganın okul içinde ateş etti. 3 kişi yaralandı. 9 Ekim 2015 Texas Southern üniversitesine dışarıdan ateş açıldı 1 kişi öldü bir kişi yaralandı. 7 Haziran 2016 Dallas'ta, Minnesota ve Louisiana'daki olayları protesto eden kişilere El Centro Koleji yakınlarında polisler tarafından ateş açıldı. 6 kişi öldü 11 kişi yaralandı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >