TikTok'tan önemli istifa: Trump, ilk somut zaferini kazandı

TikTok'un istifa eden CEO'su Mark Mayer (Arşiv)
TikTok'un istifa eden CEO'su Mark Mayer (Arşiv)

Donald Trump yönetiminin baskıları TikTok'un üzerinde ciddi sonuçlar doğurdu. Çin merkezli uygulamanın 'üç aylık CEO'su' Mark Mayer görevinden istifa ettiğini açıkladı. Mayer'ın bıraktığı görevi geçici olarak Genel Müdür Vanessa Pappas yürütecek.

Çin merkezli uygulama TikTok'un CEO'su Kevin Mayer, göreve gelmesinden yaklaşık üç ay sonra istifa ettiğini duyurdu. Mayer yaptığı açıklamada, "Geçtiğimiz haftalarda siyasi atmosfer değiştikçe, şirketin yapısıyla ilgili değiştirilmesi gerekenler ve içinde bulunduğum küresel rolün manası üzerine çalıştım. Bu arka planın karşısında ve yakında bir çözüme ulaşmayı beklerken, hepinizi bilmesini isterim ki şirketten ayrılmaya karar verdim" ifadelerini kullandı.

Mayer'ın şu sözleri ise yaşananlar üzerine yaşadığı hayal kırıklığını anlatır nitelikteydi:

TikTok'u küresel çapta yönetmeyi de içeren görevimin, ABD'nin TikTok'u satmaya zorlamasının bir sonucu olarak çok daha farklı görüneceğini anlıyorum.
  • Disney'den gelen Mark Mayer, 1 Haziran 2020'de TikTok'un CEO'luğu görevini üstlenmişti.
  • İstifa sonrası şirketin geçici olarak CEO'luğunu Genel Müdür Vanessa Pappas yürütecek.

Neler olmuştu?

  • Çatı şirketi ByteDance olan Çin merkezli kısa video uygulaması TikTok, ABD Başkanı Donald Trump'ın imzaladığı kararnameyle ABD'de yasaklandı. Trump yönetimi duruma gerekçe olarak şirketin ulusal güvenlik tehdidi oluşturmasını gösteriyor.
  • Öte yandan Başkan Trump TikTok'un rakibi olan Triller isimli mobil uygulamada hesap açtı ve kısa sürede hatırı sayılır bir takipçi sayısına ulaştı.
  • Trump yönetiminin suçlamalarını reddeden TikTok, ABD verisinin ABD'de saklandığını, yedeğinin ise Singapur'da bulunduğunu ve TikTok'un veri merkezlerinin Çin dışında bulunduğunu, dolayısıyla Çin yasasına tabi tutulmadığını ifade ediyor.
  • Ayrıca TikTok, Trump yönetimiyle hukuk yoluyla mücadele edeceğini açıkladı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >