Tim Cook, rekabetsizlik konusunda 'makul bir insanın' Apple'a tekelci diyemeyeceğini söyledi

Tim Cook
Tim Cook

Apple CEO'su Tim Cook, Alman dergisi Stern'e verdiği röportajda 'makul herhangi bir kimsenin Apple'a tekelci diyemeyeceğini' söyledi.
● Spotify, Cupertinolu şirketin App Store'u işletme konusunda kendi uygulamalarını çok fazla öne çıkardığı ve bu konuda rekabet karşıtı olduğunu ifade etti.

● Cook, App Store'un kendi markasına ait malları taşıyan bir süpermarketle karşılaştırdı. Ayrıntılar haberimizde:

Tim Cook,Apple'ın tekel oluşturduğu konusundaki suçlamalara yanıt verdi. Alman dergisi Stern'e açıklama yapan CEO, 'hiçbir makul insan Apple'a tekelci diyemez' dedi.

Spotify, Mart'ta AB'ye şikayette bulunmuş ve App Store'u işleterek kendi Apple Music servisini tanıtırken Spotify'ı arka planda bıraktığından bahsetmişti. Hatta Spotify yetkilileri Apple'ın hem oyuncu hem de hakem gibi davrandığını iddia etmişti.

Stern ile konuşan Cook, agresif bir cevap vererek; 'İki milyon kişiye kıyasla sadece 30 ila 40 uygulamamız var' dedi. Daha sonra App Store'u hem üçüncü taraf markaların ürünlerini hem de kendi markalı ürünlerini satan bir süper marketle karşılaştırdı.

Elizabeth Warren, Apple yanı sıra Facebook, Google ve Amazon'un da benzer tekelcilik çalışmaları olduğunu söylüyor.
Elizabeth Warren, Apple yanı sıra Facebook, Google ve Amazon'un da benzer tekelcilik çalışmaları olduğunu söylüyor.

Elizabeth Warren: Rekabetçilikte birçok teknoloji devi aynı!

Financial Times, Mayıs'ta AB'nin Spotify'ın şikayeti hakkında tam bir soruşturma başlatması gerektiğini, ancak hiçbir şeyin açıklanmadığını bildirdi.

Avrupa, Apple'ın antitröst telaşlarına maruz kaldığı tek yer değil.

  • Antitröst nedir? Piyasadaki haksız ya da tekelci sayılan uygulamaları kısıtlayan yasalardır. Şirketler arasındaki rekabetkoşullarını çeşitli yasalarla korumayı sağlayan uzun ömürlü politikalardan biridir.

ABD Başkan Adayı Elizabeth Warren Apple, Facebook, Google ve Amazon'da rekabetçilik konusunda sıkıntılar olduğunu söyledi. Bu arada Trump yönetimi büyük teknolojiye yönelik kapsamlı bir antitröst soruşturması başlattı. FTC Facebook'u araştırıyor ve genel devlet avukatları kendi soruşturmalarını Facebookve Google'da başlatıyorlar. Şimdiye kadar Apple bu konuda herhangi bir resmî soruşturma yapmamıştı.

Cook'un açıklamasından diğer bir bölüm de şu şekilde:

    Büyük şirketlerin ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerektiğini söyleyen ilk kişi benim. Bu konuda kesinlikle bir sorunum yok. Umarım insanlar tüm büyük teknoloji şirketlerini bir araya getirmezler

Ayrıca Facebook CEO'su Mark Zuckerberg kısa bir süre önce Demokrat aday adaylarından Elizabeth Warren'ın başkan seçilmesinin kendileri için çok kötü olacağını

söyledi. Yani ABD basınına sızan metinler bu şekilde. Açıklama metinin geri kalan kısmı ise şöyle:

  • Doğru cevabın şirketlere savaş açmak olduğunu düşünen Elizabeth Warren gibi biri var. Eğer seçilirse yasal bir mücadeleye gireceğimiz ve kazanacağımız kanaatindeyim. Bu durum bizim için halen çok kötü mü olur? Cevabı evet. Hükümetimize karşı büyük bir dava açmak istemem ama biri sizin varoluşunuzu tehdit ediyorsa da gider savaşırsınız.