Tıp literatüründe yeni bir hastalık: Koronafobi

Koronavirüs korkusu 'koronafobi' rahatsızlığının ortaya çıkmasına sebep oldu
Koronavirüs korkusu 'koronafobi' rahatsızlığının ortaya çıkmasına sebep oldu

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Türkiye'de de bir kişide görülen koronavirüs toplumda panik oluşturdu. Virüsün Türkiye'de görülmesiyle birlikte sosyal medyada da pek çok asılsız haber ortaya çıktı. Toplumda büyük endişe ve korku oluşturan bu durum için Prof.Dr. Nezvat Tarhan," Şu anda koronavirüsle ilgili yeni bir hastalık çıktı diyebiliriz. Adına koronafobi denebilir. Bunun muhakkak psikolojik ve sosyal sonuçları olacaktır" dedi.

Koronavirüsün ülkemizde görülmesiyle birlikte toplumda korkuya sebep olan psikolojik durum ‘koronafobi’ olarak adlandırıldı.

Koronafobi'nin psikolojik ve sosyal etkileri olacak

Koronavirüs sonrası toplumda gittikçe yayılan ve 'koronafobi' olarak adlandırılan bu psikolojik durum kişilerin günlük yaşamını ve sosyal hayatını olumsuz etkilemeye başladı. Koronavirüs korkusu ile ilgili Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, koronafobi diye bir hastalık çıktığını ve bunun psikolojik ve sosyal etkilerinin olacağını vurguladı.

Fobiler insanı sosyal olarak kısıtlayan bir rahatsızlıktır

Fobilerin insanları sosyal olarak kısıtlayan bir rahatsızlık olduğuna değinen Tarhan, normal şartlarda böyle tehdit eden durumlarda sağlıklı kişilerde 'stres var, panik yok' diyoruz. Bu kişiler, stresi kontrol edilemeyen bir stres haline getiriyorlar ve panik haline geliyor. Koronavirüs de kontrol edilemeyen bir stres halinde olursa kişide kaçınma davranışları ortaya çıkıyor. Kaçınma davranışları da kişiyi sosyal olarak bireysel davranışlarda kısıtlar'' şeklinde konuştu.

Koronavirüs küreselleşen bir travma örneği

Tarhan, koronavirüsün küreselleşen travma örneği olabileceğini söyleyerek, "Kontrol edilemeyen stres, kişide kontrol duygusunu kaybettiriyor. Böyle durumlarda kişi korku, panik, heyecan, tehdit duygusunu yaşıyor. Bir müddet sonra bunu takıntı haline getiriyor. Daha önce böyle olaylar olduğu zaman lokal kalıyordu. Şimdi medya ve iletişimin etkisiyle bu tarz olaylar, travmayı bile küreselleştiriyor." dedi.

Stresin üstüne gidilmeli

Kontrol edebileceğimiz stresten kaçmamalıyız diyen Tarhan, kontrol edebilecek durumun üstüne gidilmesini, aksi bir durumda psikolojik destek alınmasının gerekliliğini vurguladı.

Koronafobik misin? 🤔
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >