Tosuncuk için iade süreci başladı: Bugün İstanbul'da olması bekleniyor

Mehmet Aydın
Mehmet Aydın

Çiftlik Bank ile binlerce kişiyi mağdur eden Mehmet Aydın, geçtiğimiz günlerde teslim olacağını açıklamış ve saatler sonra Türkiye'nin Sao Paulo Başkonsolosluğu'na giderek teslim olmuştu. Aydın, teslim olduktan sonra ilk gecesini Brezilya'daki Türkiye Başkonsolosluğu'nda geçirdi. Brezilya'da tutuklanmama talebinde bulunan Tosuncuk için karar çıktı. Brezilya, Aydın'ı Türkiye'ye iade etme kararı aldı. Akşam saatlerinde İstanbul'da olacağı öne sürülen Aydın'ın hafta sonu İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Çiftlik Bank vurguncusu Mehmet Aydın, 2018 yılında topladığı paralarla yurt dışına kaçmıştı. Kırmızı bülten ile aranan Aydın, geçtiğimiz günlerde teslim olacağını açıklamış ve saatler sonra Türkiye'nin Sao Paulo Başkonsolosluğu'na giderek teslim olmuştu. Aydın'ın avukatları Fatih Kuş ve Şehmus Uluç, konsolosluk ile bağlantı kurduklarını ve Mehmet Aydın'ın Türkiye'ye iade sürecinin başlatılacağını söyledi.

İade sürecinin resmi çizildi

Sabah'ın haberine göre, Mehmet Aydın'ın teslim olmasının ardından Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'ndan iade talepnamesi düzenlenmesi için talepte bulundu. Talebin ardından yargılamayı yürüten mahkeme iade talepnamesi düzenlerken yeni bir gelişme yaşandı.

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'ne bir yazı gönderdi. Yazıda A'dan Z'ye Sao Paulo'dan İstanbul'a geliş sürecinin resmi çizildi.

Brezilyalılar teslim etmeye hazır

Mehmet Aydın hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık", "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından hakkında kırmızı bültenle arama kararı olduğu anlatılan yazıda, edinilen yeni bilgiye göre de Brezilya makamlarının Aydın'ı Türkiye'deki görevlilere teslim etmeye hazır olduğunun öğrenildiği aktarıldı.

Bugün İstanbul'da olacağı iddia edildi

Bu kapsamda komiser, komiser yardımcısı ve polis memurundan oluşan üç kişilik heyetin görevlendirildiği anlatılarak seyahat bilgilerine yer verilen yazının detaylarında, 2 Temmuz Cuma sabahı erken saatte Ankara'dan yola çıkan heyetin aynı günün akşam saatlerinde Sao Paulo'da olduğu aktarıldı. Yazıya göre heyet, Mehmet Aydın'ı da alıp 3 Temmuz Cumartesi günü uçağa binecek ve akşam saatlerinde İstanbul'da olacak.

Giriş yasağından muaf olacaklar

Öte yandan pandemi koşulları da hatırlatılan yazıda, Brezilya'dan Türkiye'ye giriş yasağı bulunduğu; ancak giriş yasağından muaf tutulmaları gerektiği belirtildi. Bu kapsamda görevli ekibin ve Aydın'ın ülkeye girişi esnasında herhangi bir problem yaşamaması için Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'ndan gerekli olurun alınması rica edildi.

Geçici pasaport talep edildi

Yıllardır firarda olan Mehmet Aydın'ın pasaportuyla ilgili detaylar da düşünüldü. Aydın'ın halihazırda pasaportunun da bulunmadığı belirtilen yazıda, geçici pasaport düzenlenmesi için Sao Paulo Büyükelçiliği'nden kolaylık sağlanması da istendi. Üç kişilik heyete de yurt dışında bulunacakları süre zarfında gerekli yardımın sağlanması talebinde bulunuldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >