Toyota'nın üçüncü nesil insansı robotu tanıtıldı

T-HR3.
T-HR3.

Uzunca bir zamandır insansı robotlara dair çalışmalarını sürdüren Toyota, üçüncü nesil insansı robotu T-HR3'ü tanıtıma soktu. Robot, kendisini yöneten kişinin hareketlerini taklit edebilme özelliğine sahip.

Japon otomobil üreticisi Honda tarafından geliştirilen ASIMO isimli robot uzunca bir süredir robotlarla ilgilenen teknoloji tutkunlarının gündemini oluşturuyordu. Japon otomobil devi Toyota da robot geliştirme çalışmalarına hız veriyor. İnsansı robotlar üzerine çalışan şirket üçüncü nesil insansı robotu T-HR3'ü tanıttı. 1 metre 54 santimetre uzunluğa ve 75 kg ağırlığa sahip olan T-HR3; evlerde, tıbbı tesislerde, şantiyelerde, felaket bölgelerinde ve uzayda bile insanlara yardım edilmesi amacıyla geliştirildi. Robotun en belirgin özelliği ise kendisini yöneten operatörün hareketlerini taklit edebiliyor olması olarak değerlendirilebilir.

Taklit, özel ekipmanlar sayesinde yapılıyor

Uzun Manevra Sistemi olarak isimlendirilen bir kontrol mekanizması taşıyan T-HR3'ü yönetmek için kollara ve bacaklara özel ekipmanlar yerleştirmek ve veri akışında yardımcı olan eldivenler giymek gerekiyor. Bunların dışında robotu yöneten kişi bir HTC Vive kaskı takarsa robotun gözünden çevreyi görebilme özelliği kazanıyor. Toyota, robotun tüm eklemlerinin haritaya döküldüğü bir sistem sayesinde operatörün yaptığı çok sayıda hareketin robot tarafından kolayca taklit edilebileceğinin altını çiziyor.

Toyota'nın yayınladığı tanıtım videosunda da görülebildiği kadarıyla T-HR3, kendine doğru top atıldığında topu rahatlıkla kontrol edebiliyor ve tek ayak üzerinde durma özelliğine de sahip. T-HR3 denge konusunda oldukça yetenekli olsa da geçtiğimiz günlerde Boston Dynamics tarafından tanıtılan insansı robot Atlas'ın yeni sürümünün gölgesinde kalmaktan kurtulamayacak gibi duruyor...

frameborder='0' allowfullscreen style='width: 100%; min-height: 350px;'>
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >