Trump: Başkası yapsaydı ulusal kahraman olurdu

ABD Başkanı Donald Trump, kuklalar üzerine resmedildi.
ABD Başkanı Donald Trump, kuklalar üzerine resmedildi.

ABD Başkanı Donald Trump seçim kampanyasında verdiği sözler arasında yer alan 'Suriye'den çekilme' kararının arkasında durduğunu söyleyerek, "Suriye'de yaptıklarımı Donald Trump'tan başkası yapmış olsaydı ulusal kahraman olurdu" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasında söz verdiği üzere Suriye'den çekileceklerini yineleyerek, "Suriye'de yaptıklarımı Donald Trump'tan başkası yapmış olsaydı ulusal kahraman olurdu." dedi.

Trump, Suriye'den ABD askerlerinin çekme kararına yönelik eleştirilere Twitter hesabından yanıt verdi.

ABD Başkanı Trump, konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.
ABD Başkanı Trump, konuya ilişkin Twitter hesabından bir açıklama yaptı.

"Askerlerimizi aileleri ile birlikte olmaları için yavaşça geri getiriyoruz."

Yaptığı paylaşımda Trump, "Benim başkan olmadan önce DEAŞ ile dolu bir karmaşa olan Suriye'de yaptıklarımı Donald Trump'tan başkası yapmış olsaydı ulusal kahraman olurdu. DEAŞ neredeyse bitti, biz DEAŞ kalıntıları ile mücadele ederken askerlerimizi aileleri ile birlikte olmaları için yavaşça geri getiriyoruz." değerlendirmesine yer verdi.

Suriye'den çekileceğini 2016 başkanlık kampanyasında dile getirdiğini ifade eden Trump, şöyle devam etti:

"Suriye'den ve başka yerlerden çekilme konusunda kampanya yapmıştım. Şimdi çekilmeye başlayınca yalan haber medyası ya da benden önce işini yapamamış bazı başarısız generaller benden ve işe yarayan taktiklerimden şikayet etmeyi seviyorlar. Sadece yapacağımı söylediğim şeyleri yapıyorum ancak sonuçlar olacağını söylediğimden çok daha iyi oldu."

Donald Trump'ın fotoğrafına elindeki yılanla bakan bir adam.
Donald Trump'ın fotoğrafına elindeki yılanla bakan bir adam.

"Sonu olmayan savaşlar..."

  • Başkanlık yarışında ABD'nin sonu olmayan savaşlarını bitireceğine dair söz verdiğini hatırlatan Trump, "Sonu olmayan savaşlara karşı da kampanya yaptım. Hatırlayın, Amerika'da muazzam kuvvetlerimizi zaferle eve geri getiriyorum ve kötü basınla baş edeceğim diyebilecek tek kişi benim. Şikayet edenler yıllarca başarısız olmuş yalan haber ve sahte uzmanlardır. Sonu olmayan savaşlarda kalsaydım da memnun olmayacaklardı." görüşünü savundu.

'Suriye'den çekilmek için 4 ay süre verdi'

ABD'li New York Times gazetesi, ABD Başkanı Trump'ın Suriye'deki birliklere çekilme için 4 ay süre verdiğini iddia etti.

ABD'nin Suriye'deki askeri araçlarına eşlik eden terör örgütü YPG konvoyda görünüyor.
ABD'nin Suriye'deki askeri araçlarına eşlik eden terör örgütü YPG konvoyda görünüyor.

Gazetenin ABD yönetiminden iki kişiye dayandırdığı haberine göre Donald Trump, Pentagon'a, Suriye'deki birliklerin tamamen çekilmesi için dört ay süre verdi.

New York Times'a konuşan yetkililer, Trump'ın, DEAŞ'a karşı mücadeleden sorumlu Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı Komutanı Korgeneral Paul J. LaCamera ile yaptığı görüşme sırasında çekilme tarihini söylediğini belirtti.

ABD'nin Suriye'den çekilme kararı

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Başkanlığım döneminde Suriye'de bulunmamızın tek nedeni olan DEAŞ'ı yendik." ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da yaptığı açıklamada, "DEAŞ ile mücadelenin yeni evresine girmekle beraber, ABD askerlerini ülkeye geri çekmeye başladık." demişti.

Donald Trump, Irak'taki ABD askerlerini ziyaret etmişti.
Donald Trump, Irak'taki ABD askerlerini ziyaret etmişti.
  • Amerikan medyasının Dışişleri yetkililerine dayandırdığı haberlerde ise ABD'nin Suriye'deki askerlerinin de 60 ila 100 gün içinde ülkeden çekileceği öne sürülmüştü.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin (SOHR) internet sitesinde yer verilen iddiaya göre ise ABD'li komutanlar, SDG adını kullanan YPG/PKK elebaşlarını Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki bütün bölgelerden çekilecekleri yönünde bilgilendirdi.

ABD’nin Suriye’deki askeri varlığını çekme takvimi, tüm unsurlarını çekip çekmeyeceği, terör örgütü YPG/PKK ile ilişkisi ve Türkiye’ye sözünü verdiği üzere örgüte sağladığı silahları ne zaman ve ne şekilde geri toplayacağı gibi sorular halen yanıt bekliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >