Trump, Netanyahu’yla bugün görüşecek: Golan Tepeleri kararnamesi imzalanacak

Trump-Netenyahu
Trump-Netenyahu

ABD Başkanı Trump'ın, Golan Tepeleri'ndeki "İsrail egemenliğini" tanıyan kararnameyi bugün imzalaması bekleniyor. İsrail Dışişleri Bakanı Vekili Israel Katz, Trump'ın İsrail Başbakanı Netanyahu ile Beyaz Saray'da yapacağı görüşmede İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyan kararnameyi bugün imzalayacağını açıkladı. Golan Tepelerine dair merak edilenleri aktardık.

İsrail Dışişleri Bakanı Vekili Israel Katz, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da yapacağı görüşmede İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıyan kararnameyi bugün imzalayacağını açıkladı.

“İsrail-ABD ilişkileri hiç olmadığı kadar iyi”

Katz dün Twitter'da, "Başkan Trump, yarın Başbakan Netanyahu ile birlikte, İsrail'in Golan'daki egemenliğini tanıyan kararnameyi imzalayacak. İsrail-ABD ilişkileri hiç olmadığı kadar iyi" dedi.

  • Üst düzey ABD'li bir yetkili, geçen hafta Trump yönetiminin, İsrail'in stratejik olarak gördüğü olan Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğinin tanınmasına dair resmi bir belge hazırladığını söylemişti.

Türkiye Golan Konusunu BM’ye Taşıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin Golan konusunu Birlemiş Milletler’e taşıyacağını kaydetti. Erdoğan TGRT’ye yaptığı açıklamada Amerika Başkanı Donald Trump’ın Golan konusundaki açıklamasının İsrail’deki seçimler öncesi Başbakan Benyamin Netanyahu’ya hediye olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Trump, 21 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler, Golan Tepelerini İsrail'in işgali altındaki topraklar olarak nitelendiriyor.

Golan Tepeleri’ne dair merak edilenleri derledik.

Golan Tepeleri haritası
Golan Tepeleri haritası

Golan Tepeleri'yle ilgili önemli gelişmeler

1967: İsrail, Altı Gün Savaşı olarak da bilinen Arap-İsrail Savaşı sırasında Suriye'ye saldırarak, stratejik öneme sahip Golan Tepeleri'ni ele geçirdi.

1973: Suriye, askeri harekat başlatarak İsrail'den Golan Tepeleri'ni geri almayı denedi ancak başarısız oldu.

1974: İsrail ve Suriye, Golan Tepeleri'ndeki kuvvetlerini geri çekerek askeri çatışmayı sonlandırmaya razı oldu. Aynı yıl barış gücü askerleri bölgeye konuşlandırıldı.

1981: İsrail, Golan Tepeleri'ni tek taraflı olarak ilhak ettiğini açıkladı, ancak uluslararası toplum bu kararı bugüne kadar tanımadı.

1999: Dönemin İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Suriye Dışişleri Bakanı Faruk eş-Şara, iki ülke arasında başlatılan üst düzey görüşmeler kapsamında bir araya geldi.

2000: Golan Tepeleri'nin Suriye'ye iadesi hedefiyle, ABD'nin ara bulucuğunda başlatılan müzakereler başarısızlıkla neticelendi. Görüşmelerin başarısız olmasının nedeni ise İsrail'in, Celile Gölü yanında yer alan ve kilit öneme sahip su kaynağı olan bir toprak parçasını Suriye'ye bırakmaya razı olmamasıydı.

2008: Suriye ve İsrail, kapsamlı bir barış anlaşması sağlanması amacıyla Türkiye'nin ara buluculuğunda yeniden dolaylı görüşmelere başladı. İsrail'in Gazze'ye saldırmasının ve dönemin İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın yolsuzluk davası nedeniyle istifa etmesinin ardından görüşmeler sonlandırıldı.

2009: İsrail Başbakanı Netanyahu, Golan Tepeleri ile ilgili daha sert bir politika izleyeceğinin sinyallerini verdi. Aynı yıl Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed de karşılarında "barış için görüşülecek bir muhatap olmadığını" söyledi.

  • ABD Başkanı Barack Obama da 2009 yılında göreve geldiğinde, "İsrail ve Suriye arasındaki görüşmeleri yeniden başlatmanın dış politika öncelikleri arasında yer aldığını" söyledi ancak bu konuda da bir gelişme sağlanamadı.

2013: Mart 2011'de patlak veren Suriye iç savaşı 2013 yılında Golan Tepeleri'ne kadar ulaştı. İsrail, Golan Tepeleri'ne top ateşi açıldığını öne sürerek bu saldırılara karşılık verdi. İsrail ve Suriye orduları da aynı yılın mayıs ayında karşılıklı top atışlarında bulundu. Bu durum bugüne kadar aralıklarla devam etti.

2016: İsrail Başbakanı Netanyahu, Bakanlar Kurulunu Golan Tepeleri'nde toplayarak dünyaya burayı "İsrail toprağı" olarak tanıma çağrısında bulundu ancak uluslararası toplum buna olumlu yanıt vermedi, aksine tepki gösterdi.

2019: ABD Başkanı Trump işgal altındaki Golan Tepeleri üzerindeki "İsrail egemenliğini tanıdıklarını" açıkladı.

İsrail'in için Golan tepelerinin üç önemli nedeni var. Bunlar;

Zengin su yataklarına sahip olan bölge İsrail’in su ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Suriye’nin başkenti Şam’a 60 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle olası bir İsrail-Suriye savaşında üstünlük sağlayabilecek bir konumda.

Dindar Yahudilere göre Yahudiler ait kutsal metinlerde Golan’a birçok kez atıfta bulunuluyor.

  • İsrail’in için bir diğer önemi ise Golan’ın iç siyaset malzemesi olması. 2008’de Türkiye’nin arabuluculuğuyla başlayan görüşmeler İsrail’in Gazze’ye saldırmasıyla son bulmuş, daha sonra Başbakan olan Netanyahu’nun seçmenlere Golan Tepeleri ile ilgili sert bir politika izleyeceğine dair vaat vermesi buna örnek gösterilebilir.
İsrail yönetimi Golan'a Yahudilerin yerleştirildiği yeni birimler kuruyor.
İsrail yönetimi Golan'a Yahudilerin yerleştirildiği yeni birimler kuruyor.

İşgalci yönetimin bir politikası olarak yerleştirilen Yahudilerle birlikte 20 bin civarında da Suriyeli Dürzi’nin bulunduğu tahmin ediliyor.

1967’deki İsrail işgalinden önce 100 bin Suriyeli bölgede yaşıyordu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >