Trump, Türkiye'ye yaptırımları da içeren savunma bütçesini imzaladı

ABD Başkanı Trump, 2020 savunma bütçesini onayladı. Savunma bütçesi Türkiye'ye yaptırımları da kapsıyor
ABD Başkanı Trump, 2020 savunma bütçesini onayladı. Savunma bütçesi Türkiye'ye yaptırımları da kapsıyor

ABD Başkanı Trump, ülke tarihinde savunma bakanlığına ayrılan en yüksek bütçe olan 738 milyar dolarlık 2020 savunma bütçesini onayladı. Trump'ın imzaladığı bütçede Türkiye'ye ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 savaş uçaklarının transferini yasaklıyor. Bütçede ayrıca Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için Ankara'ya yaptırım uygulanması gerektiği de vurgulanıyor.

ABD Kongresi'nin iki kanadından geçip ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasıyla yürürlüğe giren Savunma Harcamaları Yetkilendirme Yasa Tasarısı(NDAA) Türkiye'ye ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 savaş uçaklarının transferini yasaklıyor. NDAA'da ayrıca Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için Ankara'ya yaptırım uygulanması gerektiği de vurgulanıyor.

F-35'lerin teslim edilmemesine yönelik madde yer alıyor

Bütçede, Türkiye'nin Rusya ile yaptığı S-400 hava savunma sistemi anlaşması nedeniyle, F-35 uçaklarının teslim edilmemesi maddesi yer alıyor.

Yaptırım çağrısı yapıldı

  • Ayrıca Trump'a, Türkiye'ye kısaca 'CAATSA' olarak bilinen 'Amerika'nin hasımlarıyla yaptırım yoluyla mücadele' yasasını uygulaması çağrısı yapılıyor.

TürkAkım projesi de hedef alınıyor

Savunma bütçesi, Rus doğal gazını Karadeniz üzerinden Türkiye'ye taşıyacak olan "Türk Akımı" ve Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya uzanacak "Kuzey Akımı 2" projelerini de hedef alıyor.

Her iki projenin inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı getiriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >