Trump ve Beyaz Saray arasında garip diyalog: 'Şaka yaptı', 'Şaka yapmadım'

Donald Trump
Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonunda düzenlenen seçim mitinginde korona vakalarının artmaması için test sayısını azaltma talimatı verdiğini söylemişti. Beyaz Saray, Trump'ın bu sözlerine karşılık 'şaka yapıyordu' açıklamasında bulundu. Trump, ise şaka olmadığını belirterek "Ben şaka yapmam" dedi.

ABD’de koronavirüs vakalarının sayılarının artmaması için test sayısını azaltma talimatı verdiğini söyleyen ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’dan gelen 'şaka yapıyordu' sözlerine karşılık şaka yapmadığını söyledi.

"Ben şaka yapmam"

Trump, ABD’nin dünyanın en kapsamlı test programına sahip olduğunu, bu nedenle de vaka sayısının yüksek göründüğünü söyledi. Koronavirüs testlerinin ‘iki ucu keskin bıçak’ olduğu söylemini yineleyen Trump, "Testleri yavaşlattım derken şaka mı yapıyordunuz" sorusuna "Ben şaka yapmam. Bunu açıkçası söyleyeyim" yanıtını verdi.

Trump, “Bir sürü test yaptığımız için ABD’de ölüm oranı düşük. Bu, çok test yapmanın avantajlarından biri. Ülkemizde bu kadar çok vaka olmasının sebebi, çok test yapıyor oluşumuz. Başka ülkeler çok az test yapıyor” diye konuştu.

Testlerin ağırdan alınmasını istemişti

  • Trump, hafta sonunda Oklahoma’nın Tulsa kentinde düzenlediği seçim mitinginde, “Biliyorsunuz, test yapmak iki ucu keskin bir kılıç. Kötü tarafı şu: Bu kadar çok test yaptığınızda, daha fazla kişi, daha fazla vaka bulacaksanız. Dolayısıyla, ekibime ‘Lütfen testleri ağırdan alın’ talimatı verdim” demişti.

Beyaz Saray, 'şaka yapıyor' dedi

Bu sözlerin infial yaratmasının ardından bazı Beyaz Saray yetkilileri Trump’ın ‘şaka yaptığını’ ve ciddi olmadığını öne sürmüştü. Amerikan basınına isimsiz olarak yapılan açıklamalarda, “Açıkça şaka yapılıyordu. Testte dünya lideriyiz ve 25 milyondan fazla test uyguladık” tezi işlenmişti.

Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro ise Trump’ın böyle bir talepte bulunmadığını dile getirmişti. Navvaro, testlerin geciktirilmesiyle ilgili yorumların ‘temeli olmadığını’ öne sürmüştü.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >