Trump'a bir mesajda UNESCO'dan: Kültürel miras alanları hedef olamaz

UNESCO ABD Başkanı Trump'ı uyardı.
UNESCO ABD Başkanı Trump'ı uyardı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter üzerinden İran'ın kültürel varlıklarına saldırı tehdidinde bulunmasının ardından UNESCO'dan bir açıklama yapıldı. Açıklamada,"Kültürel miras alanları hedef olamaz" ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın kültürel varlıklarını vurma tehdidine ilişkin olarak bir açıklama da UNESCO'dan geldi. Açıklamada, ABD ve İran’ın savaş döneminde kültürel varlıkları korumaya yönelik uluslararası sözleşmelere imza attığı hatırlatıldı.

'Kültürel varlıklara düşmanca saldırılamaz'

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden pazar günü yapılan açıklamada da Cenevre Sözleşmesi'nin 53'üncü maddesi hatırlatılarak kültürel varlıklar aleyhine düşmanca uygulamaların yasaklandığının altı çizildi. İran’da UNESCO kültür mirası kapsamında koruma altında olan 24 alan bulunuyor. Bu alanlar arasında Şiraz kentinde bulunan Persepolis, İsfahan Ulu Camii, 1967 yılında Tahran’da son Şah’ın taç giydiği Gülistan Sarayı yer alıyor.

UNESCO İran Ulusal Komisyonu Genel Sekreteri Hüccetüllah Eyyubi tarafından UNESCO’ya hitaben kaleme alınan bir mektupla Trump’ın davranışı eleştirildi. İran resmi haber ajansı IRNA mektupta 'ABD Başkanı Trump, şaşırtıcı ve medeniyet dışı bir eylemle, İran'ı birkaç bin yıllık kültürel alanlarını yok etmekle tehdit etti' ifadesi kullanıldığını aktardı.

Ne olmuştu?

ABD Başkanı Donald Trump hafta sonu Twitter üzerinden yapmış olduğu paylaşımda, "Eğer İran Amerikalılara ya da Amerikan varlıklarına saldırırsa, 52 İran hedefi belirledik. Bazıları İran ve İran kültürü için çok önemli olan bu hedefler çok hızlı ve çok güçlü bir şekilde vurulur" ifadesini kullanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >