Trump'ı azil sürecine götüren suçlamalar neler?

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Temsilciler Meclisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturmasında azline karar verdi.ABD Kongresi'nin iki bileşeninden biri olan Temsilciler Meclisi'nin azil kararı almasından sonra konu ABD Senatosu'na taşınacak. Trump'ın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki ABD Senatosu'nda azledilmesi için 20 Cumhuriyetçi senatörün saf değiştirmesi gerekirken, bu senaryo gerçekçi görünmüyor. Peki dünya gündemine oturan, Trump’ı azil sürecine götüren suçlamalar neler?

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Temsilciler Meclisi'nde yapılan azil soruşturması oylamaları sonuçlandı. Soruşturmaya ait iki madde de oy çokluğu ile kabul edilirken Trump, ABD'de azil soruşturması Senato'ya giden üçüncü başkan oldu. İşte Trump’ı azil sürecine götüren iddialar...

İlk suçlama Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’le yaptığı telefon konuşmasına dayanıyor

ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik azil soruşturması 24 Eylül’de başlamıştı. Soruşturma Trump’ın 25 Temmuz’da Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’le yaptığı telefon konuşmasına dayanıyor.

Demokratlar, Trump'ın bu soruşturmalar karşılığında iki pazarlık kozu kullandığını, bunların birinin Kongre'nin zaten onayladığı 400 milyon dolarlık askeri yardım, diğerinin de Ukrayna lideri Vladimir Zelensky'yle Beyaz Saray'da görüşme olduğunu söylüyor.

Demokratlar, zor durumdaki bir ABD müttefikine bu şekilde baskı yapmanın, görevi sustimal olduğunu iddia ediyor.

  • Temsilciler Meclisi, Trump’ı siyasi rakibi eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ve oğluna, 2016 ABD seçimlerinde Ukrayna’nın müdahalesiyle ilgili soruşturma açılmasını isteyerek görevini kötüye kullanmakla suçluyor.

İkinci suçlama Kongre'nin çalışmasını engellemek

Trump’a yöneltilen bir diğer azil suçlaması ise Kongre’nin çalışmasını engellemek. Demokratlar da buna gerekçe olarak Trump’ın azil soruşturması çerçevesinde ifadeye çağrılan yetkililere izin vermemesini, talep edilen belgeleri paylaşmamasını gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >