Trump’ın duvar ısrarı devam ediyor: Kongre’den 8.6 milyar dolar daha isteyecek

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD’de yetkililer Trump’ın yeni haftanın ilk gününde Kongre’den Meksika sınırına örmek istediği duvar için 2020 bütçesinde 8.6 milyar dolar daha isteyeceğini belirtti. 'Trump'ın duvar ısrarındaki amacı ne?' sorusunu cevaplandırdık.

Amerika’da yetkililer Reuters haber ajansına Meksika sınırına örülmek istenen duvara ilişkin açıklama yaptı.

Yetkililer ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni haftanın ilk gününde Kongre’den Meksika sınırına inşa edilmesini istediği duvar için 2020 bütçesinde 8.6 milyar dolar daha isteyeceğini belirtti.

Trump’ın Kongre’den isteyeceği bu oran Kongre’nin geçen 2 yılda sınır projeleri için ayırdığı bütçenin 6 katı.

  • Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar duvara gereksiz ve gayri ahlaki olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Bu da Trump’ın istediği bütçeyi Senato’da çoğunluk Cumhuriyetçilerde olmasına rağmen Kongre’den geçirmesinin nerdeyse imkansız olduğu anlamına geliyor.

Trump’ın 2020 seçim sloganı ‘duvarı bitir’ olabilir

Trump’ın bütçe isteği Kongre’den geçmese de ABD Başkanı’nın bu talebinin 2020 seçimleri yaklaşırken kendisine yardımcı olabileceği yorumları yapılıyor.

Trump’ın 2016 seçim kampanyasında “duvarı inşa et” slogan olurken, 2020’de sloganın şimdiden “duvarı bitir” olacağı belirtiliyor. Söz konusu 2020 bütçesinin 1 Ekim’den önce Kongre’den geçmesi gerekiyor aksi durumda yeniden hükümetin kapanma riski söz konusu.

Trump’ın duvar inşası isteği Gümrük ve Sınır Koruma yetkililerinin ortaya koyduğu plana dayanıyor. Buna göre Meksika sınırında 1162 km uzunluğunda duvar inşa edilmesi öngörülüyor. Bunun maliyetinin de 18 milyar doları bulması bekleniyor. Yetkililer bununla birlikte duvarın sadece 179 km’lik kısmın yapıldığını ya da yapılmakta olduğunu belirtiyor.

2017’de duvarın 64 km’si için 341 milyon dolar ayrıldı, 2018’de 132 km için 1.375 milyar dolar bütçeden yönlendirildi.

2019 bütçesinde duvar inşası için Trump 5.7 milyar dolar istedi ancak Kongre 1.375 milyar dolar tahsis etti. Bunun ardından da Trump ulusal acil durum ilan ederek bazı kaynakları duvar inşası için yönlendirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >