Trump'ın Türkiye ve F-35 açıklaması ne anlama geliyor?

F-35 havada böyle görüntülenmişti.
F-35 havada böyle görüntülenmişti.

ABD Başkanı Donald Trump, "F-35'lerin gövdesini Türkiye üretiyor ve Türkiye'den gönderiliyor. Şu an Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var, ama ya olmasa ne olacak? 'Size F-35 parçalarını vermiyoruz' deseler ne yapacağız?" açıklamasında bulundu.

GZT'nin ulaştığı Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, F-35'lerin sadece gövdesinin değil Türkiye'de yaklaşık 100 parçasının üretildiğini söyledi.

Amerika başkanlık seçimlerinin yapılacağı Kasım 2020 tarihine işaret eden Başbuğ, mevcut Başkan Donald Trump'ın seçimi kazanması ya da kazanmaması durumunda iki farklı senaryoya dikkati çekti.

ABD Başkanı Donald Trump, Fox Business kanalında Maria Bartiromo'ya verdiği mülakatta, Türkiye ve F-35'ler hakkında konuştu.

Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ
Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ

Trump, "F-35’lerin ana gövdesi Türkiye'de üretiliyor ve Türkiye’den gönderiliyor. Şimdi Erdoğan ile iyi ilişkilerimiz var, ama ya olmasa ne olacak? 'Size F-35 parçalarını vermiyoruz' deseler ne yapacağız?" yorumunda bulundu.

GZT'nin ulaştığı Terör ve Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ABD yönetimi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze savunma sistemi almasının ardından, geçen yıl temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programından çıkarılacağını açıklamıştı. Buna rağmen Trump'ın Türkiye'nin hala F-35 parçalarını temin ettiğini söylemesi kafa karışıklığına yol açtı.

Türkiye, 2002’den beri F-35 programının resmi ortağı olmuş ve ortaklık anlaşmasında Türkiye'nin 100 adet F-35 A tipi uçak satın alacağı kaydedilmişti. Türkiye'nin programdan resmi olarak çıkarılma süreci ise henüz tamamlanmadı.

"Türkiye 'F-35'leri vermeyi kabul etmiyorsun ben de bunları vermiyorum' dediği an sistem kilitlenir"

Türkiye'nin elinde F-35 konusunda bu kozun en baştan beri var olduğunu belirten Başbuğ, "Türkiye bugün sadece orta gövde değil 100'den fazla parçayı üretiyor. Türkiye 'F-35'leri vermeyi kabul etmiyorsun ben de bunları vermiyorum' dediği an sistem kilitlenir. Bunun bir dönem Türkiye tarafından sinyali verildi. ABD'nin siyonist kanadından 'alternatif üreticiler buluruz' açıklaması gelmişti" şeklinde konuştu.

F-35 havada böyle görüntülenmişti.
F-35 havada böyle görüntülenmişti.

Türkiye bu kozu neden kullanmadı?

Türkiye'nin elindeki kozu henüz kullanmadığının altını çizen Coşkun Başbuğ, sebep olarak şunları sıraladı:

"Çünkü ABD'nin ikinci aktörü konumundaki Donald Trump'ın hem ülke hem dünya menfaatleri için görevine devam etmesi gerekiyor. Bunun yapıldığı takdirde kriz iyice çıkmaza gireceğinden ve Trump'ın da bu konuya Türkiye lehine çok sıcak baktığından köprüleri atmamak adına Türkiye bu oyunu gördüğü ve bildiği için bu kozunu kullanmadı"

Türkiye bu kozu kullanır mı?

  • Türkiye'nin elinde kozu ABD'nin 2020 Kasım'da yapılacak olan başkanlık seçimlerine kadar bekleteceğinin altını çizen Başbuğ, "Kasım seçimleri sadece Amerika'nın değil dünyanın kaderini belirleyecek. Seçime kadar Trump siyonist kanada karşı duran ve bizim tarafta görünen kişi olarak dikkati çekiyor. Kasım'da seçimi kazanırsa siyonist kanatta ciddi bir tasfiyeye gidecek, kendi kadrosunu oluşturduğu anda da Türkiye'ye sadece F-35 değil tıkanan birçok konuda diplomasi trafiğinin ve ilişkilerin önü açılacak. Türkiye bunu bildiğinden kasım 2020'ye kadar bekleyecek" diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Trump seçimi kaybederse ne olur?

Donald Trump'ın seçimi kaybetmesi halinde kartların yeniden karılacağını açıklayan Başbuğ sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye elindeki kozu kullanacak. Böyle bir tablo oluşur yedek parça vermeyi keser ardından da benim ödediğim parayı geri verin derse sistem kilitlenir.

Burada hep siyonist kanadı hep konuşuyoruz ama Doğu Akdeniz'de şu an havlu atan, 'Türkiye ile ilişkileri ısıtmalıyız' diyen bir cephe oluştu. O gün o saat geldiğinde o cephe bir anda 'F-35'ni veriyorum' deyip anahtarını teslim edebilir. Türkiye birçok yerde rüştünü ispat etti gücünü gösterdi. Türkiye hukuk çerçevesinde atılması gereken adımları attı. Patriot dahil birçok konuda Trump'ın seçimi kaybetme ihtimali olsa dahi terse döneceğine ihtimal veriyorum.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >