Trump’tan doğum hakkı vatandaşlığı açıklaması: Öyle ya da böyle sona erdirilecek

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre seçimleri öncesi göçmen karşıtı söylemlerine devam ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Kongre seçimleri öncesi göçmen karşıtı söylemlerine devam ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, doğum yoluyla vatandaşlık hakkını kaldıracağını iddia eden mesajı Twitter hesabından paylaştı. Trump, doğum hakkı ile elde edilen vatandaşlık uygulamasının ABD’ye milyarlarca dolara mal olduğunu, ABD vatandaşlarına karşı adaletsiz bir uygulama olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, doğum hakkı ile elde edilen vatandaşlık uygulamasına ilişkin Twitter adresinden yeni bir açıklama yaptı.

ABD’ye milyarlarca dolara mal olduğunu ve ABD vatandaşlarına karşı adaletsiz bir uygulama olduğunu söyleyen Trump, ayrıca doğum yoluyla ABD vatandaşlığı alma hakkının iptal edilmesinin anayasadaki 14. madde ile ilgisi olmadığını belirtti.

ABD Başkanı Trump, Kongre seçim çalışmalarına devam ediyor.
ABD Başkanı Trump, Kongre seçim çalışmalarına devam ediyor.

Göçmen karşıtı dalga seçim öncesi başladı

ABD'de 6 Kasım'daki Kongre seçimleri öncesi yeni bir göçmen karşıtı dalga başlatan Başkan Donald Trump, doğum yoluyla vatandaşlık hakkı veren 150 yıllık anayasal garantiyi kaldıracağına dair Twitter'dan yeni bir açıklama yaptı.

"Ülkemize milyarlarca dolara mal olan ve vatandaşlarımız açısından büyük adaletsizlik oluşturan sözde doğum yoluyla vatandaşlık hakkı öyle ya da böyle sona erdirilecek" diyen Trump, "Anayasanın 14. ek maddesi, 'dolayısıyla ABD yetkisine tabi' sözlerinden ötürü, bu meseleyi kapsamıyor. Pek çok hukuk uzmanı bu konuda hemfikir…" iddiasında bulundu.

Göçmen karşıtı kesimlerin göçü özendirdiğini, hamile kadınların ülkeye kaçak giriş yapmasına yol açtığını iddia ettiği ABD Anayasası'nın 14. ek maddesinin ilk cümlesi şöyle:

"ABD'de doğmuş veya ABD uyruğuna geçmiş ve dolayısıyla ABD yetkisine tabi olan herkes, ABD'nin ve ikamet etmekte oldukları eyaletin vatandaşıdır."

"Çapa bebekler"

1987-2017 arası Demokrat Parti Senatörü olan emekli siyasetçi Harry Reid'e atıf yapan Trump, Reid'in 1993'te yaptığı bir konuşmada, ABD topraklarında doğurulan bebekleri çapa gibi kullanarak ülkeye demir atılması manasında, 'çapa bebekler ve yasadışı göçmenlere vatandaşlık verilmesinin delilik olduğunu, aklı başında ülkelerin bunlara vatandaşlık vermeyeceğini' söylediğini hatırlattı.

'Ama daha sonra Reid ve diğer Demokratların çıldırıp açık sınırları savunmaya başladığını ve bunun da yoğun suç unsurlarını ülkeye getirdiğini' iddia eden Trump, şöyle devam etti:

"Çapa bebekler diye çirkin lafı unutmayın. Ben ülkemizi güvenli tutacağım. Bu mesele ABD Yüksek Mahkemesi'nde (Anayasa Mahkemesi) çözülür!"

Trump, tezini savunurken meseleyi şöyle lanse etti:

"Dünya, yasalarımızı bize zarar vermek için kullanıyor. Gördükleri bu ahmaklık karşısında gülüyorlar."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >