Trump'tan yeni bir İran açıklaması daha

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

Trump'ın emriyle Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ABD ile İran arasındaki gerilim devam ediyor. Twitter'dan açıklama üstüne açıklama yapan ABD Başkanı Trump, "İran hiçbir zaman nükleer silaha sahip olamayacak" dedi.

İran'ı vurmakla tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından bir paylaşımda daha bulundu.

Ne olmuştu?

Trump, 8 Mayıs 2018'de, Tahran yönetiminin nükleer çalışmalarının kontrol altına alınmasına yönelik imzalanan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve 2016'da askıya alınan yaptırımların "en güçlü şekilde" yeniden hayata geçirileceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da İran'a nükleer silah üretimini durdurması ve Orta Doğu'daki "terör gruplarına" desteğini kesmesi çağrısında bulunarak, aksi halde bu ülkeye "tarihin en sert yaptırımlarının uygulanacağını" bildirdi. İran'la yeni bir anlaşma yapılması gerektiğini vurgulayan Pompeo, anlaşmada yer alması için 12 maddelik şart ortaya koydu. Pompeo daha sonra İran ile ön şartsız görüşmeye hazır olduklarını duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu teklife, "Düşman hiç tereddüde mahal vermeden gerçekten seçtiği yolun yanlış olduğunu anladığı zaman müzakere masasına otururuz." yanıtını verdi.

ABD yaptırımlarına karşın İran nükleer anlaşmadan çekilmedi

ABD yönetimi, İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarının ilk bölümünü 7 Ağustos'ta resmen uygulamaya koydu. ABD'nin İran'a yönelik ilk yaptırım paketiyle İran hükümetinin,ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklandı.

Washington yönetimi, 5 Kasım 2018'de ise İran'ın petrol sektörünü hedef alan yaptırımları devreye soktu. ABD, İran'ın petrol ihracatını sıfırlamayı hedeflediğini duyurdu.

Tahran yönetimi, ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesine ve yaptırımları geri getirmesine karşın anlaşmanın tarafları Avrupa ülkelerinin, İran'ın anlaşmadaki çıkarlarını koruması halinde anlaşmayı sürdüreceğini açıkladı.

ABD, İranlı General Kasım Süleymani'yi öldürdü

ABD, 3 Ocak Cuma gecesi Bağdat Havalimanı'nda İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in araç konvoyuna hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda her iki komutanla Haşdi Şabi ve İranlı askeri yetkililerden toplam 10 kişi öldü. Saldırının ardından Hamaney başta olmak üzere üst düzey İranlı yetkililer, ABD'den intikam alacaklarını açıkladı. Bu gelişmelerle müzakere ihtimali ortadan kalkarken her iki taraf da doğrudan çatışma noktasına geldi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >