TÜBİTAK Başkanı Mandal COVID-19 aşı üretim altyapılarını yerinde inceledi

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, koronavirüs ile mücadele kapsamında "COVID-19 Türkiye Platformu" çatısı altında geliştirilen aşıların üretimine yönelik Türkiye'nin sahip olduğu aşı üretim altyapılarını değerlendirdiklerini belirtti. Kurumdan yapılan açıklamaya göre Başkan Mandal, altyapı değerlendirme çerçevesinde Adıyaman'da Vetal Hayvan Sağlığı Ürünleri AŞ'ye ziyarette bulundu.

Küresel salgın sürecinde ülkeye kazandırılan ve 8'i bağışıklık kazanılmasına yönelik aşı, 10 tanesi tedavi odaklı ilaç geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü platformda devam eden 18 projede önemli başarıların elde edildiğini belirten TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Ağustos ayı içerisinde de önemli bir başarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından paylaşıldığını hatırlattı.

TÜBİTAK Başkanı Mandal Aşı Üretim Altyapılarını Yerinde İnceledi

Mandal, "Birlikte çalışarak birlikte başaran araştırmacılarımızın yoğun emekleri sayesinde iki aşı adayımızda hayvan deneylerini tamamladığımızı Cumhurbaşkanımız paylaşmıştı. Klinik araştırma aşaması için Sağlık Bakanlığımızla beraber iş birliği içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

Aşı üretim altyapılarını yerinde denetledi

Mandal, ülkenin geliştirdiği aşı adaylarının üretim süreçlerine katkı sağlayacak, yetkinliği ve GMP sertifikası bulunan çeşitli üretim merkezlerine ziyaretlerde bulunduklarına işaret ederek, bu kapsamda Vetal AŞ'yi ziyaret ettiğini ve aşı üretim altyapılarını yerinde görme fırsatı elde ettiğini ifade etti.

"Üretim merkezlerinin arayış ve değerlendirmeleri hızla devam ediyor"

Türkiye'nin sahip olduğu aşı üretim altyapısının sağladığı imkanların en iyi şekilde değerlendirilmesi ve üretim merkezlerinin belirlenmesi için arayış ve değerlendirme süreçlerinin hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Mandal, şunları kaydetti:

Başkan Mandal, Adıyaman'da ziyaretlerde bulundu
Başkan Mandal, Adıyaman'da ziyaretlerde bulundu

"COVID-19 ile mücadele kapsamında TÜBİTAK 'Covid-19 Türkiye Platformu' çatısı altında geliştirilen aşıların üretimine yönelik çalışmalar çerçevesinde, Türkiye'nin sahip olduğu aşı üretim altyapılarını değerlendirdiriyoruz. Bu süreç içerisinde bugün Adıyaman'a geldim. Adıyaman'da, Valimiz, Belediye Başkanımız, Adıyaman Üniversitesi Rektörümüz ve aşı üretim yetkinliği bulunan Vetal AŞ yetkilileri ile görüşmelerimiz oldu, GMP sertifikası bulunan ruhsatlı tesislerindeki altyapılarını yerinde inceledik."


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >