Tüm Türkiye'nin kimliği değişiyor!

Başbakan Binali Yıldırım açıkladı: 2017’den itibaren elektronik kimlik vereceğiz.

Başbakan Binali Yıldırım katıldığı bir toplantıda yeni kimlik kartları ile ilgili bilgi verdi.

İçinde bütün bilgiler bulunacak
Binali Yıldırım; 2017'den itibaren elektronik kimlik vereceğiz. Bütün vatandaşlarımıza dağıtılacak. Şu anda pilot uygulama yapılıyor. Kimlik kartınızı vereceksiniz ve içinde her türlü bilgi olacak. Bütün bilgiler bulunacak. Bu bilgilere kimse erişemeyecek. Herhangi bir işlem yapılacağı zaman o bilgileri sağdan soldan soruşturmak yerine karttan bakacaklar ve bunlar için uygulanan bürokrasi ortadan kalkmış olacak" dedi.

Yeni Kimlik kartları ilk olarak 14 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale ilinde dağıtılmaya başlandı. Ancak Türkiye'nin diğer bölgelerinde ne zaman dağıtılmaya başlanacak, bu sorunun cevabı halen merak konusu. Dağıtımı 3 yıllık süreye yayılacak olan bu süreçte hangi ile hangi tarihte kimlik dağıtımı yapılacağını şu an için planlama kapsamında.

Yeni Kimlik Kartlarının Nüfus Cüzdanlarından Farkları Nelerdir?
1.Eski kimlik kartları nüfus cüzdanı olarak tanımlanırken, yeni kartlar T.C. Kimlik Kartı olarak ifade edilmektedir.

2.Nüfus Cüzdanlarının boyutu büyük iken, yeni kartların boyutu klasik banka kartı boyutlarındadır. Bu durumda cüzdanlarımıza daha kolay girecek şekilde dizayn edilmişlerdir.

3.Eski kimlikler de mavi ve pembe renk ayrımları ve cinsiyet ifade etme durumları vardı. Bu durumda artık tarih oluyor. Yeni Kimlikler turkuaz olan standart tek renkte üretiliyor. Açıkçası ilerleyen nesiller mavi pembe kimlik ayrımını bilmeyerek büyüyecekler.

Din Hanesi kaldırıldı
Siyaset aranasında da çok tartışılan, basında defalarca yer alan konulardan birisi de din hanesinin kimlik kartlarında bulunup bulunmama meselesidir. Yeni kimlik kartlarında nüfus cüzdanından farklı olarak din hanesi bulunmayacak. Dolayısı ile kimlik ibrazında kişinin meşrebini kolay anlamamızı sağlayan din bilgisi artık yok.

İstanbul'a ne zaman gelecek?
20 Milyon insanın yaşadığı İstanbul'da yeni kimlik kartlarının ne zaman dağıtılacağı en çok merak edilen sorulardan birisidir. Uzmanlara bu konuyu sorduğumuzda, İstanbul'un çok büyük bir nüfus kitlesine sahip olduğunu, dağıtım aşamasında herhangi bir karmaşaya sebebiyet vermeden ve vatandaşları hiçbir şekilde mağdur etmeden dağıtımın planlandığı ifade edildi. Pilot bölge seçilen Kırıkkale ilinde dağıtımın yapılırken Nüfus Müdürlüğü çalışanları için de bir eğitim merkezi olduğu belirtildi. Uzmanlar 2016 yılından itibaren 3 yıl içinde dağıtımının tamamlanması planladıkları yeni kimlik kartlarının İstanbul ve İstanbul gibi büyük şehirlerde dağıtımına başlanırken herhangi bir karmaşaya sebebiyet vermeden hazırlıkların sürdüğünü ifade ettiler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >