Türk F16'ları Ermenistan'a karşı kullanılıyor mu?

Arşiv
Arşiv

Önce New York Times'ın sonra Erivan'ın ortaya attığı "Türk F-16'ları Ermenistan'a karşı kullanılıyor" iddialarına somut bir delil sunulamaması üzerine ismini açıklamayan Türk yetkililer konuya ilişkin konuştu. Kaynaklar, "F-16'lar Ermenistan'ı caydırmak için ortak tatbikatlar sonrası orada bırakılmıştı ancak Ermenistan'ın sivillere saldırması gösteriyor ki F-16'ların varlığı bile onları durdurmaya yetmedi" dedi.

Temmuz ayında gerçekleştirilen Türkiye-Azerbaycan ortak tatbikatı sonrası Türkiye'ye ait birkaç F-16 uçağı Azerbaycan'da kaldı.

Caydırıcı olması için bırakıldılar

Middle East Eye'a konuşan Türk yetkililer, uçakların Azerbaycan'da "Ermenistan'a karşı caydırıcı olması için" bırakıldığını belirtti.

Geçtiğimiz hafta Ermenistan Türk F-16'larının Ermenistan'a saldırdığını iddia etmiş ancak hiçbir somut delil sunamamıştı. Ermenistan Savunma Bakanlığı Türkiye'ye ait bir F-16'nın Ermenistan'a ait bir Su-25'i düşürdüğünü ileri sürmüştü. İddialar, Türkiye ve Azerbaycan tarafından yalanlanmıştı.

İsmini açıklamayan Türk yetkililer, "Jetler ne operasyonlarda yer aldı ne de Karabağ'daki hedefleri vurdu" açıklamasını yaptı.

Neler olmuştu?

Konu ilk olarak New York Times ekibinin "Gence Uluslararası Havaalanı'nda en az iki adet Türk F-16 uçağı bekletiliyor" iddiasıyla gündeme geldi.

Middle East Eye'a konuşan yetkili birçok Azerbaycanlı sivilin öldüğünü hatırlatarak, "Ermenistan'ın Gence'ye düzenlediği saldırı sonrası F-16'lar oradan götürüldü. Maalesef F-16'ların varlığı bile Ermenileri durdurmaya yetmedi" dedi.

Kaynak: MEE

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / MEE