Türk halkının yüzde 79’u, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin arkasında ABD’nin olduğunu düşünüyor

Andy- Ar’ın, 26 ilde, bin 516 kişiyle yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını yayınlandı. İşte, Türk halkının ilan edilen OHAL, çıkarılan KHK’lar ve Trump'ın ABD Başkanı seçilmesine dair değerlendirmeleri...

Andy-Ar'ın, Habertürk için yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Türk halkının yüzde 79'u, 15 Temmuz FETÖ/PDY darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu düşünüyor. 'İlan edilen OHAL ve çıkarılan KHK'lar hayatımı değiştirmedi' diyenlerin oranı yüzde 75.3 olurken, Donald Trump'ın ABD başkanı seçilmesini 'iyi oldu' diye değerlendirenlerin oranı ise yüzde 32.5'de kaldı.

Ankete katılanların yüzde 79'u '15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD var'

Araştırma şirketi Andy-Ar, katılımcılara, '15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu düşünüyor musunuz?' diye sordu. Ankete katılanların yüzde 79'u 'Evet, ABD var' dedi. Yüzde 11.7'si ise 'Hayır, ABD yok' yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 8.6'sı ise 'Fikrim yok, bilmiyorum' yönünde görüş bildirdi.

Seçmene göre dağılımda ise AK Partili seçmenin yüzde 90.5'i, MHP'lilerin yüzde 89.4'ü, CHP'lilerin yüzde 63.5'i ve HDP'li seçmenin yüzde 50'si, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğunu söyledi.

OHAL ve çıkarılan KHK'lar hayatımı değiştirmedi' diyenlerin oranı yüzde 75.3

Araştırma şirketi 15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ve çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) ilişkin de seçmenin görüşünü sordu. Andy-Ar, katılımcılara, 'Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ve OHAL ile hayatınızda önemli bir değişiklik oldu mu?' sorusunu yöneltti. Seçmenlerin yüzde 75.3'ü 'Hayır, olmadı' cevabını verirken, yüzde 23.5'i 'Evet, oldu' dedi. Yüzde 1 oranında ise 'Fikrim yok, bilmiyorum' sonucu çıktı.

Trump'ın kazanması iyi oldu: % 32

ABD'deki başkanlık yarışını Hillary Clinton'ı geride bırakan Donald Trump'ın kazanması ve dünyanın şok yaşamasının ardından Türk halkının seçime ilişkin görüşü de soruldu. Katılımcılara, 'Trump'ın kazanması sizce iyi mi yoksa kötü mü oldu?' sorusu yöneltildi. Ankete katılan her üç kişiden biri, yüzde 32.5'i 'Trump'ın kazanması iyi oldu' dedi. 'Kötü oldu' diyenlerin oranı yüzde 25.5 oldu. Çok yüksek oranda, yüzde 22.1 katılımcı 'Ne iyi ne kötü oldu' derken; anketten yüzde 19 'Fikrim yok, bilmiyorum' sonucu çıktı.

AK Partili seçmenin yüzde 43.3'ü ise Trump'ın seçim zaferine 'iyi oldu' dedi. Bu sonucu yüzde 35.2 ile MHP'li seçmen izledi. CHP'li seçmenin yüzde 41.4'ü, HDP'li seçmeninse yüzde 36.2'si 'Trump'ın kazanması kötü oldu' yönünde fikir bildirdi.


Kaynak: Habertürk










Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >