Türk Kahvesi'nin bu haftaki konuğu: Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk

Türk Kahvesi programının konuğu, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk​ oldu

Gazeteci Ayşe Böhürler'in sunumuyla TVNET ekranlarında seyircisiyle buluşan Türk Kahvesi programına bu hafta, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk konuk oldu.

Her Pazar, Gazeteci Ayşe Böhürler'in sunumuyla TVNET'te canlı yayınlanan Türk Kahvesi programına bu hafta, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk konuk oldu.

Program, TVNET'in sosyal medya kanallarında da yayınlandı.

TVNET YouTube kanalı

Selçuk, yayın sırasında eğitimden, spora, edebiyattan, çocukluk anılarına birçok özel ve önemli konuya değinen açıklamalarda bulundu.

Ziya Selçuk'un konuk olduğu yayından satır başları

Türk Kahvesi programı, Gazeteci Ayşe Böhürler'in sunumuyla ekrana geliyor
Türk Kahvesi programı, Gazeteci Ayşe Böhürler'in sunumuyla ekrana geliyor

'Sezen Aksu ve Sema Moris'i dinlemeyi seviyorum'

Ziya Selçuk, müzik zevkinde geniş bir beğeni zevkine sahip olduğunu belirterek, 'Sezen Aksu ve Sema Moris başta olmak üzere hayranı olduğu birçok ismin olduğunu' belirtti ve Indie tarzı müziği dinlemeyi sevdiğini belirtti.

'Toplum çocuklarını seviyor fakat genele baktığımızda çocukları sevmiyorlar'

Selçuk, torunu özelinden çocuk sevgisine değinerek, 'Toplum çocuklarını seviyor fakat genele baktığımızda çocukları sevmiyorlar' açıklamasında bulundu. Kendisini ıslıkla karşılayan çocuklara da değinen Ziya Selçuk, kuş dili bildiğini belirtti.

'Dolmuş ve taksi şoförlüğü yaptım'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim dönemi boyunca dolmuş, taksi şoförlüğü yaptığını ve tır şoförü olmak istediğini belirtti. Selçuk, üniversitede asistanlık yaptığı döneme kadarlık süreçte ise kendisine örnek aldığı hiç kimsenin olmadığını belirtti.

'Mehmet Akif İnan'ın düşünce yapısıyla ilgilendim'

Şiir sevdiğini belirten Ziya Selçuk, kelimelerin arka planıyla ilgilendiğini belirterek, ağabeyinin hocası olan Mehmet Akif İnan'ın yazılarını okuduğunu belirtti. İsmet Özel ve Ahmed Arif'i de okuduğunu ve takipçisi olduğunu söyledi.

'Çocukluk hayallerimle şu anım uyuşmuyor'

Çocukluğumda tır şoförü olmak istiyordum diye belirten Ziya Selçuk, bu sebeple çocukluk hayalleriyle şu anının uyuşmadığını belirtti.

'Eğitim önemli değil değerli...'

Gelecek için kaygılı olduğunu belirten ve bu kadar enerji varken daha iyisinin neden çıkamadığı noktasına değinen Selçuk, çocukların gelecekte, 'Biz buradayız var oluşumuzla gurur duyuyoruz' hissiyatında olmalarını istediğini belirtti.

'Halimiz kötüyse, niyetimizi sorgulamak zorundayız'

İçinde bulunduğumuz menfaatler içerisinde geleceğe bir ipotek koymamamız gerektiğini belirten Selçuk, Hz. Ömer'in sözlerine değinerek, 'Halimiz kötüyse, niyetimizi sorgulamak zorundayız' dedi.

'Eğitimde güncel hakim olmaya başladı'

Eğitim konusunda kadim olanı unuttuğumuzu belirten Selçuk, eğitimin güncele araç olduğunu belirterek, bu hakimiyetin kötü olduğunu belirtti. Eğitimin araçsallığı ve amaçsallığını karıştırıyoruz diyen Selçuk, 'Bu medeniyet araçlarda zengin, amaçlarda fakir bir yaklaşım sunuyor' dedi.

Selçuk, çocukların eğitimine de dikkat çekerek, 'Düşünce duygu ve hareketin dengede olması lazım. Biz çocuğun yeterince hareket etmesini sağlamazsak dengesi bozulur. Ama bu böyle 'hafta sonu 3 kursa git, 5 etkinliğe katıl' gibi yapmamak lazım. Çocuk küçük küçük bir sürü çukur kazıyor. Bir tane iki tane kuyu kazması lazım. Su çıkmaz yoksa' ifadelerine yer verdi.

'Sanat ve spor şahsiyeti geliştir.'

Sanat ve spora vermiş olduğu öneme de değinen Bakan Selçuk, bu kavramların çocukların özgüvenini ve şahsiyetlerini geliştirdiğini belirtti. Sanat ve sporun duyguları aktifleştirdiğini söyleyen Selçuk, hareket etmediğimiz sürece dengeyi oturtamayacağımızı belirtti.

'Bağlama eğitimi okullarda yayılacak'

Ziya Selçuk, bağlamanın bütün Türkiye'ye yayılması amacıyla Kars'ta bir lansman yapılacağını ve bağlama eğitiminin okullarda yayılmasını istediklerini belirtti.

'Eğitim ve ekonomi arasında örtüşme gerekiyor'

'2023 Eğitim Vizyonu'na hakkında da açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, 'Eğitim ve ekonomi arasında örtüşme gerekiyor' diyerek, 'Bizim hayatla ilgili ilişkimizde bir sahiciliğe ihtiyacımız olduğunu' belirtti. Selçuk, yüksek öğretimdeki alanların ilkokula yansımış olmasını istediklerini belirtti. Selçuk, müfredatta yarı yarıya azaltma yapacaklarını açıkladı.

Selçuk, okulu sahileştirmemiz gerektiğini belirterek, hayata ve eğitime evrensel bakmamız gerektiğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >