Türk savunma sanayisinin yüz aklarından 'Samur' ihracat yolunda

Samur
Samur

Türk savunma sanayisinin ilk özgün tasarım ve geliştirme projesi olan, "transformer" benzetmeleri yapılan Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, Güney Kore'deki ihalede Almanlara rakip oldu.

● Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü (SYHK) Sistemi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taktik harekât ihtiyaçlarına uygun olarak sulu açıklıklardan süratle ve emniyetle geçişini sağlayacak bir nakliye takımı ve köprü sistemi olarak göz dolduruyor.

● 'Samur'da suda 360⁰ hareketini sağlayan iki adet su pompa jeti bulunuyor. Sistem 2,5 m/s akıntı hızına kadar operasyon yapabiliyor.

Türk savunma sanayisinin ilk özgün tasarım ve geliştirme projesi olan, "transformer" benzetmeleri yapılan Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü'nün Türkiye'nin genellikle teknoloji ithal ettiği Güney Kore'deki ihalede Almanlara rakip oldu. İhalenin bu yıl içinde sonuçlanması bekleniyor.

Projeyi gerçekleştiren ve bu alanda sayılı firma arasına giren FNSS'nin üst Yöneticisi Nail Kurt, Samur'un gelişim süreci ve ihracat konusundaki çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 FNSS'nin üst Yöneticisi Nail Kurt
FNSS'nin üst Yöneticisi Nail Kurt

FNSS'in 2007'de imzalanan sözleşmeyle Samur'un tasarım, geliştirme ve üretimini üstlendiğini ifade eden Kurt, "Dünyada benzer bir sistem üreten sadece Almanlar var. Türkiye, böyle bir sistemi tasarlayıp üretebilen ve hakkıyla çalıştıran ikinci ülke oldu. TSK bu ürünü yıllardır büyük bir başarıyla kullanıyor." dedi.

Bu başarının ihracata bir etkisi olmasını beklediklerini dile getiren Kurt, şöyle konuştu:

  • "Çok enteresandır, Güney Kore'de, genellikle teknoloji transfer ettiğimiz bir ülkede Samur ile ilgili bir ihtiyaç var. Yine başka bir teknoloji devi olan Almanya ve Alman ürünü ile Güney Kore'de Samur ile ciddi bir rekabete girdik.
  • Bu yıl içinde ihalenin sonlanmasını bekliyoruz. Hyundai Rotem firmasıyla Güney Kore'de yerli üretime yönelik, teknoloji transferini de içeren bir ön anlaşmamız var.
  • İhaleyi kazandığımız takdirde yine Türkiye'nin gururu olabilecek bir projeye daha imza atacağımızı düşünüyorum."

 Seyyar Yüzücü Hücum Köprüleri
Seyyar Yüzücü Hücum Köprüleri

Samur ne işe yarıyor?

Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, orduların nehir geçişlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapmaları amacıyla tasarlanmış bir köprü ve nakliye takımı sistemidir.

Samur Köprü Dönüşümü
Samur Köprü Dönüşümü

SYHK sistemi, dizel motoru, otomatik transmisyonu, pünomatik süspansiyonu ve hidrolik fren sistemi ile %50 dik meyil tırmanabilir ve %30 yan eğimde hareket edebilir. Sistem 8x8 tahrik sistemine ve merkezi lastik şişirme sistemine sahiptir.


SYHK sisteminin suda 360⁰ hareketini sağlayan iki adet su pompa jeti bulunmaktadır ve 2,5 m/s akıntı hızına kadar operasyon yapabilmektedir.

  • Tek bir SYHK sistemi, AYS21 ağırlık sınıfı paletli bir aracı taşıyabilmektedir.
  • Hidrolik vinci sayesinde her araçta taşıdığı 4 rampayı konuşlayarak AYS70 P ağırlık sınıfı araçları taşıyabilen 2’li nakliye takımı kurabilir.
  • Üç adet sistem rampadan rampaya bağlandığında, AYS100 T ağırlık sınıfı aracı taşıyabilir.

Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, TSK'nin taktik harekat ihtiyaçlarına uygun olarak muharebe sahasında sulu açıklıklardan süratle ve emniyetle geçişi sağlayacak bir nakliye takımı ve köprü sistemi olarak tasarlandı.
Samur Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, TSK'nin taktik harekat ihtiyaçlarına uygun olarak muharebe sahasında sulu açıklıklardan süratle ve emniyetle geçişi sağlayacak bir nakliye takımı ve köprü sistemi olarak tasarlandı.

Nakliye takımı oluşturmanın yanı sıra, 12 adet SYHK sistemi bir araya gelip AYS100 T sınıfı araçların geçebileceği 150 metrelik bir köprü oluşturabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >