Türkçe gün isimlerinin anlamları nereden geliyor?

Gün isimlerinin nasıl belirlendiğini merak ediyor musunuz?

Türkçe gün isimlerinin kökenleri çok çok eski dönemlere kadar gidiyor. İşte gün isimlerinin ortaya çıkış serüvenleri;
Pazartesi
Bizim aksimize birçok ülkede haftanın ilk günü pazardır. Basit anlamda 'pazartesi' pazarın ertesi anlamında kullanılmıştır.
Pazartesi Bizim aksimize birçok ülkede haftanın ilk günü pazardır. Basit anlamda 'pazartesi' pazarın ertesi anlamında kullanılmıştır.
Salı
Salı gününün ismi de pazarın ilk gün olarak baz alınması sonucunda ortaya çıkmıştır. Salı günü Arapça'da 'Yevmü's-selāse' yani 'üçüncü gün' olarak adlandırılır. Kısacası salı dilimize 'selase' sözcüğünden geçmiştir.
Salı Salı gününün ismi de pazarın ilk gün olarak baz alınması sonucunda ortaya çıkmıştır. Salı günü Arapça'da 'Yevmü's-selāse' yani 'üçüncü gün' olarak adlandırılır. Kısacası salı dilimize 'selase' sözcüğünden geçmiştir.
Çarşamba
Çarşamba, pazarın ilk gün olarak kabul edilmesinden dolayı 'dördüncü gün' anlamında kullanılır. 'Şamba" sözcüğü İbranice ve Aramiceden Farsça'ya geçmiştir. Çarşamba 'dinlenme günü' manasına da gelmektedir.
Çarşamba Çarşamba, pazarın ilk gün olarak kabul edilmesinden dolayı 'dördüncü gün' anlamında kullanılır. 'Şamba" sözcüğü İbranice ve Aramiceden Farsça'ya geçmiştir. Çarşamba 'dinlenme günü' manasına da gelmektedir.
Perşembe
Ünlü Türkolog Aleksandr Borovkov bir perşembenin 'penc şembe'den geldiğini belirtmiştir. 'Panc' Farça'da beş anlamına gelmektedir. Perşembe de haliyle 'beşinci gün' olarak kullanılır.
Perşembe Ünlü Türkolog Aleksandr Borovkov bir perşembenin 'penc şembe'den geldiğini belirtmiştir. 'Panc' Farça'da beş anlamına gelmektedir. Perşembe de haliyle 'beşinci gün' olarak kullanılır.
Cuma
Arapça'dan dilimize geçen ve Cuma Namazına işaret eden sözcük, 'toplanma günü' anlamına gelir.
Cuma Arapça'dan dilimize geçen ve Cuma Namazına işaret eden sözcük, 'toplanma günü' anlamına gelir.
Cumartesi
Pazartesinde olduğu gibi cumartesi de 'cuma ertesi' anlamına geliyor.
Cumartesi Pazartesinde olduğu gibi cumartesi de 'cuma ertesi' anlamına geliyor.
Pazar
Geldik diğer günlerin ismini doğrudan etkileyen 'pazar' kelimesine... 'Pazar' ya da 'bazar' bildiğiniz gibi eski dönemde ticaret yerlerine verilen isimdir. İlk olarak 1303 yılında Codex Cumanicus'ta 'bazar' olarak geçen kelimeden, 1680 yılında Meninski tarafından yazılan sözlükte 'bāzār güni' olarak da söz edilmiştir.
Pazar Geldik diğer günlerin ismini doğrudan etkileyen 'pazar' kelimesine... 'Pazar' ya da 'bazar' bildiğiniz gibi eski dönemde ticaret yerlerine verilen isimdir. İlk olarak 1303 yılında Codex Cumanicus'ta 'bazar' olarak geçen kelimeden, 1680 yılında Meninski tarafından yazılan sözlükte 'bāzār güni' olarak da söz edilmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >