Türkiye-Rusya ticaretinde büyük adım atılıyor

Türkiye'nin Rusya ile ticaretini dolar yerine TL ve ruble ile yapılması yönünde ilk somut adım Başbakan Binali Yıldırım'ın yapacağı Moskova gezisinde atılacak.

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı görüşmede iki ülke arkasındaki alışverişlerin TL ve Rus Rublesi olarak yapılması yönündeki açıklamalarının ardından ilk somut adım Başbakan Yıldırım'ın Rusya gezisinde atılacak" denildi.

Ayrıca Başbakan Yıldırım'ın bugün başlayacak ve 7 Aralık'a kadar sürecek Rusya ziyareti boyunca tüm heyetin konaklama ve harcamaları da ruble ile ödenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu haftasonu yaptığı açıklamalarda Rusya, Çin ve İran ile ticareti yerli para birimleri ile yapılması sürecini başlattıklarını belirtmişti.


Öte yandan Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Murat Uysal Kasım ayında yaptığı bir konuşmada yerel para birimleri bazında ticaret yapılabilmesini önemsediklerini belirterek Çin'in ardından Rusya ile de swap anlaşması yapmak istediklerini söyledi.

Başbakan Yıldırım'ın, ziyaret kapsamında Rusya Başbakanı Dimitry Medvedev ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmeler gerçekleştirmesi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından kabul edilmesi öngörülüyor.

Görüşmelerde ve temaslarda ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi hedefine yönelik girişimlerin değerlendirilmesi ile enerji, tarım, turizm, sanayi ve ulaştırma alanlarındaki ortak projeler başta olmak üzere ikili ilişkilerimizin genel durumu ve bölgesel-uluslararası gelişmelerin ele alınması planlanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >