Türkiye'de günde 3 milyon lahmacun tüketiliyor!

Lahmacun, pizzaya olan ilgili gölgede bıraktı.
Lahmacun, pizzaya olan ilgili gölgede bıraktı.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın en sağlıklı fast food olarak adlandırdığı lahmacun, Türkiye'de günde tam 3 milyon kişi tarafından tüketiliyor. Bu sayının üçte biri ise İstanbul halkına ait. Ancak lahmacun sadece tüketimiyle değil fiyat farkıyla da dikkati çekiyor. Bazı yerlerde 20 lira olan lahmacun bazı yerlerde de 4 liraya satılıyor.

Pizzaya karşın Türkiye'nin milli yiyeceği olarak görülen lahmacuna bu aralar ilgi arttı. Sektör temsilcileri son zamanlarda lahmacunun pizzayı geride bıraktığını söyledi. Ancak lahmacun her yerde farklı fiyata satılıyor. 20 liraya da var 4 liraya da!

  • Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, lahmacunun tane fiyatının 4 liradan aşağı satılmasının mümkün olmadığını söyledi.

'Lahmacunda fiyat farkı var'

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, lahmacunlarda fiyat farkı olduğunu söylüyor. Bingöl, ''Lahmacun fiyatları lokasyona göre 20 liraya kadar çıkıyor. Belli bir fiyat yok. Kullanılan malzeme, lahmacunun satıldığı dükkanın lokasyonu, dükkanın markası gibi pek çok kriter fiyatları etkiliyor.

Seyyar satıcılar 1.5 liraya satıyor fakat kirası yok, çalışanı yok. Ayrıca nasıl malzeme kullanıldığı da bilinmiyor. Lahmacunun fiyatını malzemeler belirliyor. 4 liradan aşağı satılması mümkün değil'' dedi.

'Ucuzsa tavuk derisi kullanıyordur'

Lahmacun dükkanı bulunan bir esnaf kira giderleri yüksek olan işletmelerin lahmacunu ucuza satamayacağını söyleyerek, ''Lahmacunu ucuz satan yerler tavuk taşlığı, iç yağı ve tavuk derisi gibi malzemeler kullanıyor olabilirler'' dedi.

Karatay'ın önerisi

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, yaptığı söylemlerle her zaman dikkati çekmeyi başarıyor. Geçtiğimiz aylarda Şanlıurfa'ya davetli olarak giden Karatay, Urfa'nın yemekleri ve mutfağını övmüştü.

İç Hastalıklar Uzmanı Karatay Urfa yemeklerinden konuyu lahmacuna getirerek, ''Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde kıyma var, yağ var, sebze var, soğan var, karbonhidrat var'' dedi.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >