Türkiye'nin Rusya seyahatlerine yeni öneri: Elektronik vize

Arşiv
Arşiv

Uzun süredir Rusya ve Türkiye arasındaki vizesiz seyahat konusu bu sefer farklı bir boyut kazandı. Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Sergey Markov, Türk vatandaşlarının Rusya’ya seyahatinde elektronik vize uygulamasına geçme ya da havalimanında vize alma hakkı verilmesinin doğru bir uygulama olacağını açıkladı.

Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Sergey Markov, Türk vatandaşlarının Rusya’ya seyahatinde elektronik vize ya da havalimanında vize uygulamasına gidilmesini önerdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ile 5 yıl önce kurulan Rus-Türk Toplumsal Forumu, 1-4 Kasım'da Antalya’da toplanacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği ile 5 yıl önce kurulan Rus-Türk Toplumsal Forumu, 1-4 Kasım'da Antalya’da toplanacak.

Bu yıl yapılacak forum toplantısında “Rusya’da Türkiye algısı, Türkiye’de Rusya algısı” konusunun işleneceğini belirten Markov, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin Rusya’da, Rusya’nın Türkiye’de imajı ile ilgili bazı problemler var. Problemlerden birincisi Rus-Türk bilgi paradoksu. Esasında Rus medyası Türkiye hakkında bilgilerin büyük çoğunluğunu doğrudan Türkiye’den değil, ABD ve Avrupa medyası üzerinden okuyor ve oradan aktarıyor. Bu son derece çarpık bir aynadır. Aynı şey Türk medyası için de geçerlidir. Türk medyası Rus algısını Batı medyasında yayınlanan bilgilerin üzerinden inşa ediyor. Bu açıdan baktığımızda, biz birbirimize negatif ışık yansıtan çarpık bir ayna üzerinden bakıyoruz.”

Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Sergey Markov
Rus-Türk Toplumsal Forumu Genel Sekreteri Sergey Markov
Sputnik / Aleksandr Natruskin

Markov, bu paradoksun bilgi alanlarını bütünleştirerek, Türk medyasının Rusya’da ve Rus medyasının Türkiye’de varlığını artırarak çözülebileceğini ifade ederek, "Basitçe söylemek gerekirse, Türk medya kuruluşlarının daha fazla Rusya'da, Rus medya kuruluşlarının ise Türkiye’de daha fazla büro açması gerekir.” dedi.

Diğer bir problemin ise iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin yansıtılış biçimi olduğunu anlatan Markov, Rus-Türk ilişkilerinin uzun bir geçmişe ve karmaşık yapıya sahip olduğunu ifade etti.

Vize sorunu

Rusya ile Türkiye arasındaki vize sorununun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Markov, Rus vatandaşlarının Türkiye’ye vizesiz seyahat etmesine rağmen, Türk vatandaşlarının Rusya’ya vizesiz seyahat edememesi nedeniyle ciddi bir eşitsizlik söz konusu olduğuna dikkati çekti.

Rusya vatandaşları, Türkiye'ye vizesiz seyahat edebiliyor.
Rusya vatandaşları, Türkiye'ye vizesiz seyahat edebiliyor.

Markov, “Bu vize meselesinin Türk tarafı için önemli sorunlardan biri olduğunu söyleyebilirim. Bana göre, Türk tarafı için vize rejiminde önemli bir değişim gerçekleştirmek lazım. Türk vatandaşlarının Rusya’ya seyahatinde elektronik vize uygulamasına geçme ya da havalimanında vize alma hakkı verilmesi doğru bir uygulama olacaktır.” önerisinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >