Uber, kapsamlı güvenlik raporu yayınladı: ABD'de geçen yıl 3045 saldırı ve 9 cinayet yaşanmış

Uber
Uber

Yolcu taşımacılığını yeniden tanımlayan Uber, yayınladığı kapsamlı güvenlik raporuyla geçen sene ABD'de 3045 cinsel saldırı ve 9 cinayet yaşandığını bildirdi.

Güvenliği artırmak için geçen sene 'acil durum hizmetlerini arama' özelliğini duyuran şirket, kısa süre önce de 'ses kayıt' sistemini teste açmıştı.

Görünen o ki geçen yılki güvenlik önlemi pek de işe yaramamış. Peki yayınlanan kapsamlı güvenlik raporunda neler yer alıyor? Ayrıntılar haberimizde:

Geçen sene uygulamaya 'acil durum hizmetlerini arama' özelliğini ekleyen Uber, şimdi de yeni seçeneklerle güvenliğiartırmaya devam ediyor. Bu kapsamda son dönemlerde karşımıza çıkan en somut adım ise ses kayıt sistemi.

Yeni güvenlik önlemi, sürücülerin daha temkinlikonuşmasını ve hareketlerinedikkat etmesini de amaçlıyor. Yani Uber, aksi takdirde yolcuların seslerini kaydedip şirkete gönderebileceğinin bilinmesini istiyor.

Hem sürücü hem de yolcular, uygulamadaki ses kayıt özelliğinin sonradan dinlenip dinlenmediğini merak ediyor. Yalnızca şirket görevlileri yolcu tarafından iletilen sesleri dinleyebiliyor.
Hem sürücü hem de yolcular, uygulamadaki ses kayıt özelliğinin sonradan dinlenip dinlenmediğini merak ediyor. Yalnızca şirket görevlileri yolcu tarafından iletilen sesleri dinleyebiliyor.

Bu durum elbette beraberinde çeşitli soru işaretlerini de getiriyor. En fazla merak edilen konu ise ses kayıtlarının sürücü ya da yolcular tarafından kayıt sonrasında dinlenip dinlenemediği.

Kaydedilen sesleri kimler dinleyebiliyor?

Bu aydan itibaren Meksika ve Brezilya'da kullanılmaya başlayan özellik, The Washington Post tarafından gündeme getirilen 'artan kullanıcı güvenliği endişesi' konusuna cevap olarak görülüyor.

Çok basit bir hamle gibi görünebilir ama Uber bunun işe yarayabileceğini düşünüyor. Yani bu sayede sürücülerin davranış biçimini ya da sözlü tacizini engellemeyi amaçlıyor.

Yalnızca Uber'in destek ekibi dinleyebiliyor.

Uygulama, yolcu araca binerken ses kaydedebileceği konusunda bildirim gönderiyor ve eğer istenirse kayıt başlıyor. Ses kaydı, sürücü ya da yolcu tarafından kayıt tamamlandığında hiçbir şekilde oynatılamıyor. Ancak yolcu bir güvenlik olayı rapor ediyorsa, Uber'in müşteri destek ekibine göndermeyi seçebiliyor.

Uber yöneticilerinin WashingtonPost'a verdiği demeçte ise şunlar yer alıyor:

  • Yolculuk sona erdiğinde, kullanıcıya her şeyin yolunda olup olmadığı ve bir güvenlik olayı bildirmesi ve ses kaydını birkaç dokunuşla Uber'e sunması istenecek.

    Şifreli ses dosyası, bir olayı daha iyi anlamak ve uygun önlemi almak için kullanacak olan Uber'in müşteri destek temsilcilerine gönderilir.

Daha önce neler yaşandı?

Dört yıl boyunca 103 Uber ve 18 Lyft sürücüsünün taciz ya da kaçırılma sebebiyle ihbar edildiği biliniyor. Ayrıca bunlardan 31 sürücünün de suçlu bulunduğu tespit edildi. Uber bu aşamadan sonra güvenlik ve düzenlemelerle alakalı ŞeffaflıkRaporu da yayınladı.

Saldırı ya da güvenlik konusu aslında yalnızca Uber'e has bir şey değil.
Saldırı ya da güvenlik konusu aslında yalnızca Uber'e has bir şey değil.

Geçen yıl acil durum hizmetlerini doğrudan arayabilme özelliğini uygulamaya yerleştiren Uber, bunu yeterli bulmuyor ve ekçözümlerle yolcuların şirkete tam anlamıyla güvenmesini istiyor. Gelelim asıl konumuza. Haberin başlığından da anlayabildiğiniz gibi Uber aslında bu güvenlik konusunda sabıkalı.

Güvenlik raporunda neler var?

Uber, tarihinde ilk kez 2017'nin bir bölümünü ve 2018'in tamamını içeren kapsamlı bir güvenlik raporu yayınladı. Rapor, geçen sene Uber kullanan yolcularda meydana gelen toplamda 3045 cinsel saldırıyı temel alıyor. Ek olarak, Uberyolculuğu sırasında 9 kişinin öldürüldüğü ve otomobille ilgili kazalar sebebiyle de 58 kişinin öldüğü açıklandı. Rakamlar, Uber'in güvenlikkonusunu ve ABD'deki ortalamalarla kıyaslanması açısından büyük önem taşıyor.

ABD'de geçen yıl Uber ile 1.3 milyar seyahat gerçekleştirildi.

Uber, az önce bahsettiğimiz tarih aralıklarında toplamda 3.1 milyon seyahat gerçekleştirildiğini belirtiyor. Geçen sene ABD'deki seyahat sayısı ise 1.3 milyar seviyesinde.

Yayınlanan 84 sayfalık rapor, durumun ehemmiyetini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Yayınlanan 84 sayfalık rapor, durumun ehemmiyetini net bir şekilde ortaya koyuyor.

2018'de bildirilen 3045 cinsel saldırı vakasından235'ünün tecavüz olduğunu kalanın ise farklı düzeylerde saldırıları kapsadığı belirtiliyor. Saldırılar toplamda 21 farklı kategoriye ayrılıyor. Üstelik her kullanıcının rapor etmediğini ve aslında yaşanan saldırıların çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

Topumun bir yansıması.

Uber'in Baş Hukuk Memuru Tony West, The New York Times'a verdiği demeçte, 'Uber hizmetlerinde yaşananların toplumun bir yansıması' olduğunu söylüyor.

Uber CEO'su Dara Khosrowshani, Twitter'da konuyla alakalı yaptığı açıklamada ise şunları söylüyor:

  • Pek çok kişiyi bu olayların ne kadar nadir olacağına şaşırtır.

Yani aslında Khosrowshani, çok fazla seyahat gerçekleştirildiğini ve yaşananların normal olduğunu ifade ediyor.

Toplamda 84 sayfa uzunluğundaki raporda az önce bahsettiğimiz taciz vakalarıyla alakalı kapsamlı bilgiler de yer alıyor.

Daha bu haftanın başında 19 kadın, Lyft'e platformdaki sürücüler tarafından yapılan cinsel saldırıyı engellemediği ve şikayetleri araştırmak için çok az şey yaptığı gerekçesiyle dava açtı. Yani bu durum yalnızca Uber'e has bir şey değil.

Uber de benzer birçok davayla karşı karşıya. Washington DC'li bir kadın, bu yıl Nisan'da platformu sürücünün tacizine uğradığını belirtmişti.