Ücretsiz İngilizce öğrenmek isteyenlere altın değerinde 6 tavsiye

  İngilizce tavsiyeleri
İngilizce tavsiyeleri

İngilizceyi kendi başına öğrenmek isteyenlerin çok işine yarayacak 6 tavsiye

Dünya'nın iletişim tenolojilerinin gelişmesinin de büyük etkisiyle "küresel bir köy" olması nedeniyle ortak bir dile ihtiyaç doğdu. Bu ihtiyacı karşılayan dil olarak da İngilizce'de karar kılındı. Bunun sonucunda tüm dünya, birbiriyle etkileşime girmek için İngilizceyi kullanınca bu durum haliyle bizi de etkiledi. Özellikle üniversite öğrencilerinin yakından bileceği gibi günümüzde hem iyi bir iş bulmak hem de bulunan işte fark yaratmak için İngilizce en temel haline geldi. Bunun sonucunda her adım başı açılan İngilizce kursları da binlerce lira karşılığında size bu hizmeti (ne kadar iyi öğrettikleri tartışılır) sunuyor. Fakat kurslara binlerce lira harcamak yerine biraz disiplin ve gayretle evde çok rahat İngilizce öğrenilebilir. Temel olarak konuşma, dinleme, okuma ve yazma yeteneklerinizi kursa gitmeden geliştirebileceğiniz 6 tavsiyeyi sizler için listeledik.

Kuralları öğrenmek için ders kitapları almayın

                                    
                                    
                                    
                                    İngilizcenin dil bilgisi kurallarını öğrenmek, eğer bu kuralları biliyorsanız geliştirmek için internette birçok kaynak bulunmaktadır. Youtube'da ders şeklinde anlatılan binlerce video bulunmakla beraber yazılı bir şekilde kuralları anlatan bloglar ve diğer web siteleri de mevcut. Bunun yanında telefonunuza indirebileceğiniz onlarca uygulamayla da bu kuralları örnekler üzerinden giderek pratik yapabilirsiniz.
Kuralları öğrenmek için ders kitapları almayın İngilizcenin dil bilgisi kurallarını öğrenmek, eğer bu kuralları biliyorsanız geliştirmek için internette birçok kaynak bulunmaktadır. Youtube'da ders şeklinde anlatılan binlerce video bulunmakla beraber yazılı bir şekilde kuralları anlatan bloglar ve diğer web siteleri de mevcut. Bunun yanında telefonunuza indirebileceğiniz onlarca uygulamayla da bu kuralları örnekler üzerinden giderek pratik yapabilirsiniz.
Yabancı dizi izlemek

                                    
                                    
                                    
                                    İngilizce konuşulanları anlamak için bol bol bu dili konuşanları dinlemeniz gerekecektir. Bunun için birçok sitede dinleme egzersizleri olsa da bizim tavsiyemiz İngilizce altyazı ile yabancı dizi izlemenizdir. Çünkü yabancı dizi izlemek, hem İngilizce kelimelerin telefuzlarını rahatça öğrenebileceğiniz hem de bunu yaparken eğlenebileceğiniz bir aktivitedir. Eğer İngilizce'niz başlangıç seviyesindeyse muhtemelen ilk önce hiçbir şey anlamayacaksınız. Hatta ve hatta çok uzun bir süre (bu süre 1 yıl bile olabilir) konuşulanlar size bir şey ifade etmeyecek. Ama bir süre sonra yavaş yavaş kelimelere aşina olduktan sonra anlamaya başlayacaksınız. Bunun için disiplinli bir şekilde vazgeçmeden yabancı dizi izlemeniz gerekmektedir.
Yabancı dizi izlemek İngilizce konuşulanları anlamak için bol bol bu dili konuşanları dinlemeniz gerekecektir. Bunun için birçok sitede dinleme egzersizleri olsa da bizim tavsiyemiz İngilizce altyazı ile yabancı dizi izlemenizdir. Çünkü yabancı dizi izlemek, hem İngilizce kelimelerin telefuzlarını rahatça öğrenebileceğiniz hem de bunu yaparken eğlenebileceğiniz bir aktivitedir. Eğer İngilizce'niz başlangıç seviyesindeyse muhtemelen ilk önce hiçbir şey anlamayacaksınız. Hatta ve hatta çok uzun bir süre (bu süre 1 yıl bile olabilir) konuşulanlar size bir şey ifade etmeyecek. Ama bir süre sonra yavaş yavaş kelimelere aşina olduktan sonra anlamaya başlayacaksınız. Bunun için disiplinli bir şekilde vazgeçmeden yabancı dizi izlemeniz gerekmektedir.
Kelime ezberlemek

                                    
                                    
                                    
                                    Dil öğrenmenin belki de en önemli aşamalarından birisi kelime ezberlemektir. "Ya bu ezberlediklerimiz aklımızda kalmaz ki ama" diye düşünebilirsiniz. Fakat şunu unutmayın ki eğer İngilizce konuluşan bir ülkede bulunmuyorsanız kelime ezberlemekten başka çareniz yok. Kelime ezberlemek demek bir kelimeyi 100 kere okuyup sonrasında bir daha o kelimenin yüzüne bakmamak demek değildir. İlk okulda yapılan aktivitelerde olduğu gibi İngilizce kelimeleri ufak kağıtlara yazıp bir kavanozun içine atın. Arkasına da Türkçesini yazdığınız bu kelimeleri her gün birkaç kez okuyun. Eğer sürekli aynı egzersizi yaparsanız ve diğer maddeleri uygularsanız kelimeleri yavaş yavaş ezberlediğinizi fark edeceksiniz.
Kelime ezberlemek Dil öğrenmenin belki de en önemli aşamalarından birisi kelime ezberlemektir. "Ya bu ezberlediklerimiz aklımızda kalmaz ki ama" diye düşünebilirsiniz. Fakat şunu unutmayın ki eğer İngilizce konuluşan bir ülkede bulunmuyorsanız kelime ezberlemekten başka çareniz yok. Kelime ezberlemek demek bir kelimeyi 100 kere okuyup sonrasında bir daha o kelimenin yüzüne bakmamak demek değildir. İlk okulda yapılan aktivitelerde olduğu gibi İngilizce kelimeleri ufak kağıtlara yazıp bir kavanozun içine atın. Arkasına da Türkçesini yazdığınız bu kelimeleri her gün birkaç kez okuyun. Eğer sürekli aynı egzersizi yaparsanız ve diğer maddeleri uygularsanız kelimeleri yavaş yavaş ezberlediğinizi fark edeceksiniz.
İngilizce okumak

                                    
                                    
                                    
                                    İngilizce bir şeyleri okuyup anlamak için kelime bilgisi çok önemlidir. Bunun dışında yine internette seviyenize göre bulabileceğiniz milyonlarca İngilizce okuma metni bulunuyor. Her gün bunları okuyarak ve bilmediğiniz kelimelerin anlamına sözlükten bakarak ciddi bir ilerleme kaydedebilirsiniz.
İngilizce okumak İngilizce bir şeyleri okuyup anlamak için kelime bilgisi çok önemlidir. Bunun dışında yine internette seviyenize göre bulabileceğiniz milyonlarca İngilizce okuma metni bulunuyor. Her gün bunları okuyarak ve bilmediğiniz kelimelerin anlamına sözlükten bakarak ciddi bir ilerleme kaydedebilirsiniz.
Konuşmak

                                    
                                    
                                    
                                    Türkiye'de yaşayıp İngilizce konuşmak en zorlanılacak mesele gibi durabilir ama bunun da çaresi elbette var. Eğer yaşadığınız şehir turistlerin ilgi gösterdiği bir yerse hemen turistlerin yanına koşun. Onlara hem ücretsiz tarihi yerleri anlatın hem de İngilizce konuşarak telaffuzunuzu geliştirin. "Ne işi var turistin burada?" diye iç geçiriyorsanız o zaman önceki maddelerde olduğu gibi internete başvurun. İnternette sizin gibi İngilizce konuşmayı öğrenmek isteyen bir sürü insan var. Skype, Facebook veya diğer web siteleri aracılığı ile başka ülkelerden arkadaş edinin. Sonrasında siz onlara bir şeyler anlatın, o da size anlatsın. Bir süre sonra sözlüğe bakmadan öyle yada böyle konuşmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
Konuşmak Türkiye'de yaşayıp İngilizce konuşmak en zorlanılacak mesele gibi durabilir ama bunun da çaresi elbette var. Eğer yaşadığınız şehir turistlerin ilgi gösterdiği bir yerse hemen turistlerin yanına koşun. Onlara hem ücretsiz tarihi yerleri anlatın hem de İngilizce konuşarak telaffuzunuzu geliştirin. "Ne işi var turistin burada?" diye iç geçiriyorsanız o zaman önceki maddelerde olduğu gibi internete başvurun. İnternette sizin gibi İngilizce konuşmayı öğrenmek isteyen bir sürü insan var. Skype, Facebook veya diğer web siteleri aracılığı ile başka ülkelerden arkadaş edinin. Sonrasında siz onlara bir şeyler anlatın, o da size anlatsın. Bir süre sonra sözlüğe bakmadan öyle yada böyle konuşmaya başladığınızı fark edeceksiniz.
Yazmak

                                    
                                    
                                    
                                    İngilizce yazı yazma becerisini geliştirmek, kursa gitmeden yapılabilecek en sıkıntılı aşama olarak karşımıza çıkıyor. Ama tabii ki buna da bir çözümümüz var; tanıdıklarınız. İngilizcesi iyi olan bir arkadaşınızı, komşunuzu, ailenizin bir bireyini veya mezun olduğunuz okulun İngilizce öğretmeninizi bu becerinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Şöyle ki; kendinize bir konu belirleyerek o konu hakkında bir şeyler yazmaya çalışın. Yazının ne kadar uzun olduğunun bir önemi yok, sadece yazın. Sonra bu yazdığınız yazıyı size yardımcı olmak isteyen (veya zorla kabul ettirdiğiniz) tanıdığınıza verin. O size yaptığınız yanlışları düzelterek yazıyı geri versin. Siz de bu yanlışları bir sonraki yazınızda yapmamaya çalışarak başka bir konu hakkında tekrar bir şeyler yazın. Bu şekilde yaparak yazma becerinizi de geliştirebilirsiniz.
Yazmak İngilizce yazı yazma becerisini geliştirmek, kursa gitmeden yapılabilecek en sıkıntılı aşama olarak karşımıza çıkıyor. Ama tabii ki buna da bir çözümümüz var; tanıdıklarınız. İngilizcesi iyi olan bir arkadaşınızı, komşunuzu, ailenizin bir bireyini veya mezun olduğunuz okulun İngilizce öğretmeninizi bu becerinizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Şöyle ki; kendinize bir konu belirleyerek o konu hakkında bir şeyler yazmaya çalışın. Yazının ne kadar uzun olduğunun bir önemi yok, sadece yazın. Sonra bu yazdığınız yazıyı size yardımcı olmak isteyen (veya zorla kabul ettirdiğiniz) tanıdığınıza verin. O size yaptığınız yanlışları düzelterek yazıyı geri versin. Siz de bu yanlışları bir sonraki yazınızda yapmamaya çalışarak başka bir konu hakkında tekrar bir şeyler yazın. Bu şekilde yaparak yazma becerinizi de geliştirebilirsiniz.
Unutulmaması gereken önemli not

                                    
                                    Sadece dil öğrenmek değil, herhangi bir şeyi başkasının zorlaması olmadan yapmak çok zordur. Kimse size gelip neden yazı yazmadığınızı, neden dizi izlemediğinizi, neden kelime ezberlemediğinizi sormayacak. Bunların hepsini kendiniz düşünerek yapmak zorundasınız. Bundan dolayı disiplinli olarak çalışmanız gerekeceği için kendinize -gerçekten uygulayabileceğiniz- bir program hazırlarsanız çok işinize yarar. Umarız hepiniz İngilizceyi sular seller gibi öğrenebilirsiniz, başarılar.
Unutulmaması gereken önemli not Sadece dil öğrenmek değil, herhangi bir şeyi başkasının zorlaması olmadan yapmak çok zordur. Kimse size gelip neden yazı yazmadığınızı, neden dizi izlemediğinizi, neden kelime ezberlemediğinizi sormayacak. Bunların hepsini kendiniz düşünerek yapmak zorundasınız. Bundan dolayı disiplinli olarak çalışmanız gerekeceği için kendinize -gerçekten uygulayabileceğiniz- bir program hazırlarsanız çok işinize yarar. Umarız hepiniz İngilizceyi sular seller gibi öğrenebilirsiniz, başarılar.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >