Ülkelere göre asgari ücret rakamları

Arşiv
Arşiv

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için son kez toplandı. Asgari ücret 2019'da 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Peki dünya geneline durum ne? Dünyada asgari ücret ne kadar? Ülkelere göre asgari ücret rakamlarını derledik.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 yılında uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere son toplantısını yaptı. Alınan karara göre 2019 yılında asgari ücret 2 bin 20 TL oldu. Peki dünya genelinde asgari ücretler nasıl? Hangi ülke ne kadar asgari ücret ödüyor?

Dünya genelinde bazı ülkelerde asgari ücret uygulaması Türkiye’de olduğu gibi sabitken, bazı ülkelerde ise asgari ücret uygulaması bulunmuyor.

Kimi ülkede ise bölgelere göre değişiyor. Örneğin Hindistan’da 1,202'den fazla asgari ücret oranı var. Çin Halk Cumhuriyeti’nde de bölgelere göre değişen 100'den fazla asgari ücret mevcut.

İşte Ülkelere göre asgari ücret rakamları

Amerika 
Amerika'da asgari ücreti federal yasa belirliyor fakat eyaletler asgari ücreti yükseltme yetkisine sahip. Federal yasa asgari ücreti belirlerken eyaletlerin durumunu ve yerel durumları göz önünde bulunduruyor. ABD federal yasalarına göre şu anda saatlik asgari ücret 7.25 Dolar fakat Los Angeles, San Francisco, Seattle gibi şehirlerde 15 Dolara kadar yükselebiliyor.
Amerika Amerika'da asgari ücreti federal yasa belirliyor fakat eyaletler asgari ücreti yükseltme yetkisine sahip. Federal yasa asgari ücreti belirlerken eyaletlerin durumunu ve yerel durumları göz önünde bulunduruyor. ABD federal yasalarına göre şu anda saatlik asgari ücret 7.25 Dolar fakat Los Angeles, San Francisco, Seattle gibi şehirlerde 15 Dolara kadar yükselebiliyor.
Çin
Çin'de asgari ücret belirlenirken her bölge kendi ekonomik durumuna göre bir sınır belirliyor. Belirlenen sınırlar yerel hükümetlere sunuluyor ve hükümetlerde o bölge için asgari ücret belirleniyor. Hal böyle olunca bir bölgede aylık 2000 Yuan asgari ücret verilirken bir bölgede aylık 850 Yuana kadar düşebiliyor.
Çin Çin'de asgari ücret belirlenirken her bölge kendi ekonomik durumuna göre bir sınır belirliyor. Belirlenen sınırlar yerel hükümetlere sunuluyor ve hükümetlerde o bölge için asgari ücret belirleniyor. Hal böyle olunca bir bölgede aylık 2000 Yuan asgari ücret verilirken bir bölgede aylık 850 Yuana kadar düşebiliyor.
Japonya 
Japonya'da asgari ücretin belirlenmesi bölgeye ve bölgedeki endüstriye göre değişiyor. Endüstriyel asgari ücretler belli sektörler için olup genellikle bölgesel asgari ücretten daha yüksek oluyor. Bölgesel ve endüstriyel asgari ücret arasında fark var ise çalışanlara ikisi arasından yüksek olanı veriliyor.
Japonya Japonya'da asgari ücretin belirlenmesi bölgeye ve bölgedeki endüstriye göre değişiyor. Endüstriyel asgari ücretler belli sektörler için olup genellikle bölgesel asgari ücretten daha yüksek oluyor. Bölgesel ve endüstriyel asgari ücret arasında fark var ise çalışanlara ikisi arasından yüksek olanı veriliyor.
Almanya 
Almanya'da asgari ücret, asgari ücret yasası (MiLoG - Mindestlohngesetz) tarafından ülkenin ekonomik durumuna ve insan standartlarına göre belirleniyor. Her yıl 1 Ocak tarihinde değişen asgari ücret aylık 1473 Avro.
Almanya Almanya'da asgari ücret, asgari ücret yasası (MiLoG - Mindestlohngesetz) tarafından ülkenin ekonomik durumuna ve insan standartlarına göre belirleniyor. Her yıl 1 Ocak tarihinde değişen asgari ücret aylık 1473 Avro.
Fransa 
Fransa'da asgari ücret aylık 1457 Avro. Peki Fransa'da asgari ücret nasıl belirleniyor? Fransa'nın eski asgari ücret yasası SMIG (1950-70 yılları arasındaki yasa) bir vatandaşın Paris'te rahat bir şekilde yaşayabilmesini göz önünde bulundurarak tüm ülke için bir asgari ücret belirliyordu. Bu yasa 1970'den sonra modernize edilerek SMIC haline geldi. SMIC, asgari ücreti ülkedeki enflasyona ve ekonomiye göre düzenliyor.
Fransa Fransa'da asgari ücret aylık 1457 Avro. Peki Fransa'da asgari ücret nasıl belirleniyor? Fransa'nın eski asgari ücret yasası SMIG (1950-70 yılları arasındaki yasa) bir vatandaşın Paris'te rahat bir şekilde yaşayabilmesini göz önünde bulundurarak tüm ülke için bir asgari ücret belirliyordu. Bu yasa 1970'den sonra modernize edilerek SMIC haline geldi. SMIC, asgari ücreti ülkedeki enflasyona ve ekonomiye göre düzenliyor.
Birleşik Krallık 
Birleşik Krallık'ta asgari ücret iş dünyası, sendikalar ve akademiden oluşan bağımsız bir koalisyon tarafından belirleniyor. Asgari ücret belirlenirken Londra'da nasıl iyi bir hayat yaşanacağı göz önünde bulunduruluyor. Aylık 1378 Avro değerinde bir asgari ücret uygulanıyor.
Birleşik Krallık Birleşik Krallık'ta asgari ücret iş dünyası, sendikalar ve akademiden oluşan bağımsız bir koalisyon tarafından belirleniyor. Asgari ücret belirlenirken Londra'da nasıl iyi bir hayat yaşanacağı göz önünde bulunduruluyor. Aylık 1378 Avro değerinde bir asgari ücret uygulanıyor.
Rusya 
Rusya'da asgari ücret belirlenirken çalışanın rahat bir şekilde yaşayıp yaşayamayacağı göz önünde bulunduruluyor. Rusya'da asgari ücret; Rus hükümetinin 19.06.2000 tarihinde getirdiği yasaya göre işçi sendikaları, şirket sahipleri ve yerel teşkilatlar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak düzenleniyor. Rusya'da asgari ücret şuan 5965 Ruble.
Rusya Rusya'da asgari ücret belirlenirken çalışanın rahat bir şekilde yaşayıp yaşayamayacağı göz önünde bulunduruluyor. Rusya'da asgari ücret; Rus hükümetinin 19.06.2000 tarihinde getirdiği yasaya göre işçi sendikaları, şirket sahipleri ve yerel teşkilatlar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak düzenleniyor. Rusya'da asgari ücret şuan 5965 Ruble.
Hindistan
Hindistan'da asgari ücret biraz daha farklı. Saatlik, günlük, haftalık, aylık oranlara göre pek çok asgari ücret şekli var. Asgari ücretler bölgesel, sektörel, mesleki ustalık düzeyi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak da değişiyor. Ayrıca Hindistan'da asgari ücret belirlenirken yasalar 6 ölçüte bakıyor: 1) Ailede her çalışan için üç tüketim maddesi. 2) Yetişkin bir Hindistanlının günlük 2700 kalori alabilecek kadar yemek yiyebilmesi. 3) Ailenin yılda belirli sayıda kıyafet alabiliyor olması. 4) Kira ücretleri 5) Elektrik,su, benzin gibi ihtiyaç giderlerinin asgari ücretin %20'sine denk gelmesi. 6) Sağlık, eğitim gibi ihtiyaçların asgari ücretin %25'ine denk gelmesi. İşçi sendikalarının uygun gördüğü asgari ücret yaklaşık 15000 Rupi(Saatlik 93,75 Rupi ücret ve aylık 160 saat çalışma baz alınmış.) iken Hindistan hükümetinin hesaplamalarına göre bir çalışana 7098 Rupi yeterli.
Hindistan Hindistan'da asgari ücret biraz daha farklı. Saatlik, günlük, haftalık, aylık oranlara göre pek çok asgari ücret şekli var. Asgari ücretler bölgesel, sektörel, mesleki ustalık düzeyi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak da değişiyor. Ayrıca Hindistan'da asgari ücret belirlenirken yasalar 6 ölçüte bakıyor: 1) Ailede her çalışan için üç tüketim maddesi. 2) Yetişkin bir Hindistanlının günlük 2700 kalori alabilecek kadar yemek yiyebilmesi. 3) Ailenin yılda belirli sayıda kıyafet alabiliyor olması. 4) Kira ücretleri 5) Elektrik,su, benzin gibi ihtiyaç giderlerinin asgari ücretin %20'sine denk gelmesi. 6) Sağlık, eğitim gibi ihtiyaçların asgari ücretin %25'ine denk gelmesi. İşçi sendikalarının uygun gördüğü asgari ücret yaklaşık 15000 Rupi(Saatlik 93,75 Rupi ücret ve aylık 160 saat çalışma baz alınmış.) iken Hindistan hükümetinin hesaplamalarına göre bir çalışana 7098 Rupi yeterli.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >