UNESCO'dan Ayasofya açıklaması: Bize danışılması gerekiyor

Müze statüsü iptal edilen Ayasofya için UNESCO tepki çeken bir açıklama yaptı
Müze statüsü iptal edilen Ayasofya için UNESCO tepki çeken bir açıklama yaptı

UNESCO, Ayasofya'nın ibadete açılmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Reuters'a konuşan yetkili, "Söz konusu yerin evrensel değerine zarar verebilecek bir karar almadan önce Türk yetkilileri diyalog kurmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO),Ayasofya'nın müze statüsüyle ilgili yapılacak herhangi bir değişiklikle ilgili önceden kendilerine bilgi verilmesi ve yapılması planlanan değişikliğin UNESCO tarafından incelenmeye gerek duyulabileceğini ifade etti.

Reuters'a konuşan bir UNESCO yetkilisi Ayasofya'nın dünya mirası listesinde bulunduğunu ve bunun da bazı taahhütler ve yasal yükümlülüklere tabi olduğunu söyledi.

Bir devletin topraklarında bulunan evrensel değere sahip bir yapı için değişiklik yapmamayı garanti altına alması gerektiğini ifade eden UNESCO, her değişikliğin önceden bildirilmesi ve Dünya Miras Komitesi tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti.

Bu konudaki endişelerin çok sayıda mektupla Türkiye'ye iletildiğinin de altını çizen UNESCO, "Söz konusu yerin evrensel değerine zarar verebilecek bir karar almadan önce Türk yetkilileri diyalog kurmaya çağırıyoruz" denildi.

  • Geçtiğimiz 29 Mayıs'ta Ayasofya'nın içinde Fetih Suresi okunmasıyla tekrar gündeme gelen Ayasofya'nın cami olması konusunda Danıştay kararını verdi. Danıştay, 1934 tarihli Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesi kararını iptal etti. Böylece Ayasofya'nın cami olmasının önü açılmış oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >