Ünlülerden açık mektup: Dünya normale dönmemeli

(Arşiv)
(Arşiv)

Koronavirüs salgını nedeniyle Le Monde gazetesi açık mektup yayımladı. Bilim insanları ve ünlülerin imzacısı olduğu mektupta salgına dair bazı görüşler dile getirildi, iklim krizine vurgu yapıldı. Mektupta, salgının insanlığını kendini muhakeme etmesi için bir fırsat olduğu ve asıl problemin iklim değişikliği olduğu ifade edildi.

Fransa merkezli Le Monde gazetesi dünyaya "açık mektup" yayımladı. Mektuba imza atan bir grup ünlü ve bilim insanı salgın sonrası normalde dönmektense dünyada radikal bir değişim çağrısı yaptı.

Hollywood yıldızları Cate Blanchett, Jane Fonda, Marion Cotillard ve Monica Belluci'nin de isimlerini eklediği mektupta kontrolsüz tüketim eleştirildi ve gezegenin korunması için ekonomilerin radikal bir dönüşüme ihtiyacı olduğu savunuldu.

Mektupta iklim krizine vurgu yapıldı

Öte yandan kimya, tıp, fizik ve barış dallarında Nobel ödülü kazanmış kişilerce de imzalanan mektupta, "İnanıyoruz ki normale dönmek düşünülemeyecek bir şey. Salgın bir trajedi ancak insanlığın neyin asıl gerekli olduğunu düşünmek için bir fırsat" denildi.

Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus da mektuba destek verdi
Nobel Barış Ödülü sahibi Muhammed Yunus da mektuba destek verdi

Mektubun geri kalanında ise şu ifadelere yer verildi:

Düzenlemeler yeterli değil. Problem sistematik. Devam eden ekolojik facia kriz ötesi bir durum. Salgına benzemiyor. Küresel ekolojik çöküşün ölçülemeyecek sonuçları olacak.

Tüketim çılgınlığının devamı ve verimlilik takıntısı hayatın kendi anlamını inkar etmemize neden oldu. Kirlilik, iklim değişimi ve dünyada geriye kalan doğal alanların yok edilişi, gezegeni bir kırılma noktasına getirdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >