Uzaktan eğitim, öğrencilere hizmet veren esnafı zora soktu

Arşiv
Arşiv

Koronavirüs tedbirleri kapsamında eğitimlerin genel olarak uzaktan yapılması nedeniyle eğitim sektörü içerisinde gelir elde eden esnafın satışları durma noktasına geldi. Üniversite öğrencilerine ikinci el eşya satanlar, kantinciler ile okullar açık olduğunda çok daha fazla satış yapabildiklerini vurgulayan kırtasiyeciler endişeli.

Her yıl yeni eğitim-öğretim yılının başlangıcı olan Eylül ayı, bu sene COVID-19 salgını nedeniyle geçen yıllardaki hareketliliği gösteremiyor. Uzaktan eğitim kararı, eğitim sektörü içerisinde gelir elde eden esnafı zor durumda bırakıyor.

"Öğrencilerin evlerine gitmesi işlerimizi bitirdi"

İkinci el ürün satışı yapan Zafer Okumuş, "Kocaeli Üniversitesi'nde yaklaşık 90 bin öğrenci var. Bu öğrencilerin hiçbiri gelmedi İzmit'e. Yüzde 10'luk bir kısmı bile gelse bizim sektöre bir faydası olacaktı ama kimse yok. Öğrenci sezonunu bu sene hiç açamadık uzaktan eğitim olduğu için. Burada yaşayan öğrencilerin de tamamı memleketlerine gitti. Herkes dağılınca bizim işler de son buldu. Bu sene, durma noktasındayız. İnternetten satış yapılması zaten bizim işlerimizi düşürmüştü ama koronavirüs nedeniyle öğrencilerin evlerine gitmesiyle işler tamamen bitti. Bizim 2-3 aylık bir yaz sezonumuz vardı öğrencilerin alışveriş yaptığı, uzaktan eğitim olduğu için bu yaz sezonu bu sene hiç başlamadan sona erdi" diye konuştu.

Üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime geçmesi ikinci el eşya satanları zora soktu
Üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime geçmesi ikinci el eşya satanları zora soktu

Kantinciler destek bekliyor

Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası Başkanı Okan Fırat, kantin işletmecileri olarak pandemi öncesinde de hijyene önem vererek çalıştıklarını ve şimdi de hazır olduklarını söyledi. Ancak MEB’in kararıyla okullarda kira ödemeleri durdurulmuş olsa da diğer giderleriyle ilgili sıkıntılarını olduğunu kaydeden Fırat, “Devlet destek paketi açıklanmıştı 25 bin lira idi. Alan arkadaşlarımız oldu, alamayanlar oldu. Faizli kredi alanlarımız oldu ve bunun da süresi geldi. Ertelenme, esnafımızı da sıkıntıya sokacak. Bağ-Kur’umuz devam ediyor. Prim ödemelerimizi veriyoruz. Vergilerimiz, elektriğimiz, suyumuz devam ediyor” dedi.

Kantinciler Bağ-Kur ödemeleri için destek bekliyor
Kantinciler Bağ-Kur ödemeleri için destek bekliyor

"Yüz yüze eğitim olmayınca veliler kırtasiye malzemesi almıyor"

Ankara Kitap Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek ise, yüz yüze eğitim olmazsa neredeyse hiçbir velinin eğitim-öğretim araçları satın almayacağını söyledi.

Eğitimi bu haliyle “uzaktan” anlamlı bulmadığını kaydeden Şimşek, “Öğrenci-öğretmen bir bütündür. Bu bütünü yaparak yaşayarak öğrenmesi yerine böyle hikaye-masal dinler gibi dinlenmesi yanlış. Böyle açılmasına gerek yok” dedi.

Yüz yüze eğitim olmayınca aileler kırtasiye malzemesi almayı bıraktı
Yüz yüze eğitim olmayınca aileler kırtasiye malzemesi almayı bıraktı

Hali hazırda marketlerde kırtasiye ürünü satılması nedeniyle kırtasiyeciler olarak zarar ettiklerini söyleyen Şimşek, şimdi ise hazırlık yapmalarına rağmen okullar halen açılmadığı için zararın sürdüğünü belirtti. Şimşek, “Her yıl okullar açılmadan Ağustos’ta, okulda öğrenci ihtiyaçların tamamını dükkanlarımıza yerleştiririz. Paramız varsa peşin yoksa kredili olmak şartıyla. Çünkü okulların kapanmasını hiçbirimiz hesap etmeyiz. Eğitim-öğretimsiz bir yıl olmaz, bugüne kadar olmadı da” diyerek kırtasiyeciler olarak şimdi ellerinde dükkan dolusu malzemeyle satış yapmayı beklediklerini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >