Uzmanlardan Erzurum depremi için ilk değerlendirme: Daha büyük depremi tetikler mi?

Arşiv
Arşiv

Erzurum'da saat 15:40'ta merkez üssü Köprüköy olan 5.1 büyüklüğünde deprem yaşandı. Uzmanlar deprem sonrası değerlendirmelerde bulundu.

AFAD verilerine göre, Erzurum'da saat 15:40'ta merkez üssü Köprüköy olan 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Korkutan deprem sonrası uzmanlar değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Okan Tüysüz yaptığı açıklamada, "Erzurum yöresine baktığımızda fayların yoğun olduğu bölge. Geçmişte çok deprem üretmiş, gelecekte de deprem üretme kapasitesinde. 5 büyüklüğündeki deprem çok şaşırtıcı değil, Türkiye bir deprem ülkesi. Farklı bölgelerde, bu kadar uzaktaki faylar birbirini etkilemez. Yapı kalitesinin çok kötü olması nedeniyle bu tür depremlerde geçmişte hasar yaşadık" ifadelerini kullandı.

"2 ton patlayıcıya karşılık gelir"

Deprem uzmanı Osman Bektaş yaptığı açıklamada, "Depremin bölgedeki etkileri ne olabilir 5 büyüklüğünde deprem de olsa çevredeki faydaları az çok etkiler. Diğer fayların depreme ne kadar hazır olup olmadığına bağlı. 5 büyüklüğünde depremin yer altında çıkardığı enerji 2 ton patlayıcıya karşılık gelir. Bu 2 ton patlayıcı çevrede bir fiziksel değişim oluşturuyor. yakın bölgedeki faylarda bir etkileşim oluşturuyor. Bazı fayları depreme yakınlaştırırken bazılarını uzaklaştırır. Bunu da zaman gösterecek. Bir araba lastiğinin basıncı dahi çevredeki fayların hareket etmesine sebebiyet verebilir. Bölge zaten Doğu Anadolu’nun en tehlikeli bölgesidir. Depremin olduğu yer de nüfus yoğunluğunun olduğu bir bölge. Umarım daha fazla depreme hazırlık çalışmalarına önem verilir" dedi.

"Daha büyük depremler oluşturabilir"

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bu bir artçı deprem değil. Yerel bir gerilmenin boşalmasıdır. Türkiye için 5.1'lik depremler artık yıkıcı değil" dedi.

Prof. Dr. Süleyman Pampal ise, "Kırsal bölgelerde hasar söz konusu olabilir. Bölgeye yakın enerji toplayan fay hatları mevcuttur. Bölgede daha büyük depremler oluşturabilir, ama ne zaman olacağını söylemek mümkün değil" ifadeleri kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >