Uzmanlardan İzmir'deki depremlerle ilgili uyarı: Yazlık bölgelere gitsinler

Arşiv
Arşiv

İzmir'de saat 08.46'da 5.1, 08.47'de 4.8, 09.00'da ise 4.7'lik depremler meydana geldi. Depremle ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, İzmirlilere yazlık bölgelere gitmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

İzmir'deki son depremler tedirgin ediyor. İzmir yeni haftaya peş peşe depremlerle uyandı. İlk olarak saat 08:20'de 4.1 büyüklüğündeki deprem meydana geldi. Ardından 08:46'da 5.1, 08:47'de 4.8, 09:00'da ise 4.7'lik depremler meydana geldi. Uzmanlar depremleri değerlendirdi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan: İzmirliler yazlıklara gitsin

"Bayraklı'dan korkarım, Bayraklı ve Bornova'da yapılar çok etkilendi. Orada yıkılma eşik değerine kadar gelen yapı sayısı çok fazla. 5.1'lik depremin artçısı 4.8 olmaz. Oradaki gerginlik boşalımı sürecek demektir. Şu anda bir deprem fırtınası gibi bir olay var. Bu hiç iyiye işaret değil. Bence İzmirlileri korkutmak istemiyorum ama uyarmak istiyorum. Havalar güzel, İzmirliler yazlıklarına gitsinler.Karaburun'da bir yıkım olmasını falan beklemiyorum. Yıkım gücü 5.1'lik depremin şiddeti, Karaburun'da 3'tür. Oraları çok sağlam. Sağlam olmayan yerler genellikle Gediz'in olduğu yerler. Menemen'in bulunduğu kesimler, Çiğli'nin bulunduğu kesimler. Şu aşamada çok fazla söylentiler çıkacaktır. Çok büyük deprem bekleniyor gibi, bunları dinlemesinler. Bununla ilgisi yok. Midilli'deki olay İzmir'de bir kırık falan oluşturmuyor. Sadece sarsıntısı geliyor. Yapı çalkalanmalarının en çok olacağı yerler, Menemen, Gediz, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova ovası. Bunun dışında kalan yerler kısmen orta derecede etkilenirler. Şu anda en güvenli yerler yazlıklardır. Bölgede hem yapı yorgunluğu var hem de yer hallaç pamuğu gibi atılmıştır. Dayanım ve taşıma gücünü düşürür. Gelecek deprem çok büyük olmasa da etkileri bundan sonra daha büyük olacaktır. Bilim dışı açıklamalar bugün çok olacaktır. İzmir depremi geliyor, yok İzmir kırığı hareket edecek gibi açıklamalar olacaktır, bunlara kulak asmasınlar."

Prof. Dr. Zafer Akçığ: İzmir ve civarında 17 aktif fay var

İzmir ve civarında zaten 17 tane aktif fay var. Bunların hepsi her an deprem üretebilecek özellikte. O zaman, buradaki sebep-sonuç ilişkisi de ortaya çıkıyor. Biz düşmanımızı bildiğimize göre bu önlemlerimizi almamız lazım. Fayların yerini biliyoruz zaten.

Deprem gelişigüzel bir olay ve deprem dalgası geçtiği tabakalara bağlı olarak birtakım değişiklikler gösteriyor. İzmir'de yıkım nedenlerinden biri zemin koşulları ve koşula uygun ev yapılmamış olması. Sebep-sonuç aynı şekilde karşımıza geliyor. Depremde yıkılmayacak evlere kavuşmamız gerekiyor.


Jeolog Okan Tüysüz: 2017'de olan depremin artçıları olabilir

Bunun bir deprem fırtınası olup olmadığı ancak uzun süreli gözlemle söylenebilir. Deprem fırtınalarının özelliği; çok sayıda küçük depremleri bekleriz. Ege'de çok sık gördüğümüz bir olay bu. Bu bir deprem fırtınası mıdır, bunu izlemeden söylemek oldukça zor.

Ama görünen o ki aynı bölgede 6,3'lük bir deprem olmuştu 2017 Haziran'ında. Bu etkinliğin devamı olarak düşünülebilir. Bazen yıllar sonra da artçı depremler ortaya çıkabilir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >