Uzmanlardan scooter uyarısı: Tüm hastalıklara davetiye çıkarıyor

Arşiv
Arşiv

Son dönemde karıştığı kazalarla tartışma konusu olan elektrikli scooter’larla ilgili sağlıkçılardan da hayati bir uyarı geldi. Scooter kullanımının obeziteyi tetiklediğini vurgulayan uzmanlar, "Obezitenin sonucu olarak hipertansiyon, diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları hatta kanser görülme sıklığı da belirgin olarak artıyor" dedi.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan scooter'larla ilgili sağlık uzmanlarından dikkati çeken uyarılar geldi.

"Obeziteyi artırıyor"

Dr. Damla Çakır Erol (İç hastalıkları uzmanı): Teknolojik olanaklar çoğalırken yaşam konforunu artırsa da insanların daha az enerji harcamasına yol açıyor. Örneğin ulaşım aracı olarak yaygınlaşan Elektrikli scooter gitmek istediğimiz yere daha kısa sürede ve kolay ulaşmamızı sağlarken, aynı iş için tüketilen kaloriyi azaltıyor. Değişen beslenme ve yaşam trend’leriyle, günlük alınan kalori miktarı önceki yıllara göre belirgin olarak arttı; bununla birlikte harcanan kalorinin ve yapılan egzersizin azalması obezite riskinde artışa yol açtı. Obezitenin sonucu olarak hipertansiyon, diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları hatta kanser görülme sıklığı da belirgin olarak artıyor.

"Günde 10 bin adım atılmalı"

Cem Zaralı (Diyetisyen): Egzersizin kilo kaybetme ve koruma, kas kuvvetini ve dayanıklılığını arttırma etkisinin yanı sıra kardiyovasküler hastalık riskini düşürme, kemik mineral yoğunluğunda artış, uyku kalitesinde artma gibi biyolojik ve fizyolojik olumlu etkileri vardır. Gün içerisinde yürüyebileceğimiz mesafeler için bile kullanmakta olduğumuz ve hayatımızı kolaylaştırdığını düşündüğümüz fiziksel aktivite gerektirmeyen elektrikli scooter gibi basit ulaşım araçları, hareketsizliğimizin temel sebeplerinden birisi haline gelmektedir. Günlük açık havada atılacak 10 bin adımın kalp krizi riskini azalttığı, diyabeti geciktirdiği, bağışıklığı güçlendirdiği saptanmıştır.

En çok 25-34 yaşlarındakiler kullanıyor

GEMIUS Araştırma Şirketi’nin verilerine göre, 14 Mart-14 Nisan 2022 tarihleri arasında 1 aylık dönemde elektrikli scooter uygulamalarını ziyaret edenlerin sayısı 4.5 milyonu buldu. Yapılan araştırma sonucuna göre uygulamaları en çok 18-44 yaş aralığı ziyaret ederken, scooter kullanımına en çok ilgiyi 25-34 yaş aralığı gösteriyor. Kadın ve erkeklerin kullanım oranıysa neredeyse eşit.

Kaynak: Hürriyet


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >