Vahşi hayvanlar neden şehre iniyor? Uzmanına sorduk

Vahşi hayvanlar, yiyecek bulamadıkları zaman doğal yaşam alanından uzaklaşarak şehre yönelebiliyor.
Vahşi hayvanlar, yiyecek bulamadıkları zaman doğal yaşam alanından uzaklaşarak şehre yönelebiliyor.

Son zamanlarda vahşi hayvanların şehre indiğine ve insanlara zarar verdiğine şahit oluyoruz. Özellikle bazı bölgelerde hayvanlar daha sık şehir merkezine iniyor ve tehdit oluşturuyor. Bu durumun oluşmasında çevresel ve beşeri faktörler etkili oluyor. Tahrip edilen doğal yaşam sonucu canlıların yiyecek bulamaması onları şehre yönlendiriyor. Ayrıca, konuyla alakalı olarak bilgi aldığımız Veteriner İsmail Çelik, meralarda, dağlarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan olmadığından dolayı etçil yabani hayvanlar gıda bulmak için insanların yaşam alanlarına kadar gelmekte olduğunu belirtti.

Günümüzde doğal yaşamın bozulmasından kaynaklı olarak bazı bölgelerde vahşi hayvanlar şehre inmeye başladı. Sanayinin artmasıyla birlikte tahrip olan doğal çevre hayvanların yaşaması için gerekli alanı sağlayamayacak duruma geldi. Tüm bu beşeri faktörlerin yanında çevresel faktörler ve iklim değişikliği de büyük oranda etkiliyor.

Biz de bu konuyla alakalı olarak bir uzman görüşü aldık ve nedeniyle birlikte derledik.

'Hayvanların şehre inmesinde aç kalmaları önemli bir rol oynuyor'

İnsanlar kırsal bölgelerden şehirlere göç ettiği için, kırsal bölgelerde hayvan yetiştiriciliği ve tarım artık yapılmamaktadır.

Veteriner Çelik konuyla ilgili olarak, ''İnsanlar kırsal bölgelerden şehirlere göç ettiği için, kırsal bölgelerde hayvan yetiştiriciliği ve tarım artık yapılmamaktadır. Meralarda, dağlarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan olmadığından dolayı etçil yabani hayvanlar gıda bulmak için insanların yaşam alanlarına kadar gelmektedir. Ekim ve dikim yapılmadığından dolayıda otçul yabani hayvanlar yine biz insanların yaşam alanlarına tehdit oluşturacak derecede yaklaşmaktadır'' dedi.

Vahşi hayvanların şehre inmesi nasıl engellenir?

Hayvanların şehre inmesini engellemek için ne yapılması gerektiğiyle ilgili olarak da konuşan Veteriner İsmail Çelik,

''Bunu önlemek için yabani hayvanların dağlardaki yaşam alanlarına ihtiyaçları olan gıdaları belli periyotlarla onlara sağlayıp, şehre inmelerine gerek kalmayacak şekilde ihtiyaçları karşılanmalıdır'' dedi.

Şehre inen hayvanlar insanların gösterdiği tepkiden dolayı korkup saklanacak yer arıyorlar
Şehre inen hayvanlar insanların gösterdiği tepkiden dolayı korkup saklanacak yer arıyorlar

Hayvanların şehre inmesini çevresel faktörler etkiliyor

Vahşi hayvanların şehre inmesini, insanlar kadar doğal faktörlerde etkiliyor. Özellikle kuraklığın fazla olduğu yerlerde yemek bulamayan hayvanlar şehre inmeye başlıyor. Sel felaketi veya yine aşırı soğuk havalar bu durumu etkileyen diğer nedenler arasında gösteriliyor.

İnsanlar için çok tehlikeli olan bu durum bazı bölgelerde alışkanlığa dönüşebiliyor.

Özellikle aç kalan hayvanlar sürü halinde şehre inebiliyor
Özellikle aç kalan hayvanlar sürü halinde şehre inebiliyor


Şehre inen hayvanlar insanlara zarar veriyor

Şehre inen vahşi hayvanlar insanlar için büyük tehdit oluşturuyor. Bu örnekler son zamanlarda daha sık gündeme gelmeye başladı. Çin’de aç kalan yaban domuzu, indiği köyde bir kişiyi öldürürken bir kişiyi de ağır yaraladı. Domuz saldırısının hedefi olan insanlardan biri hayatını kaybetti, diğeri ise yaralandı. Çevredekilerin çabası hayvanı bölgeden uzaklaştırmaya yetmedi.

İnsanlar korkudan gizlenirken, öfkeli domuz bir süre sonra köyden uzaklaştı. Domuz saldırısında ağır yaralı şahıs kurtarılmazken, diğer yaralı hastaneye kaldırıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >