Venezuela Devlet Başkanı Maduro: ABD, Venezuela'da darbe yapmak istiyor

Venezuela'da Maduro Destekçilerinden Trump Karşıtı Protesto düzenlenmişti.
Venezuela'da Maduro Destekçilerinden Trump Karşıtı Protesto düzenlenmişti.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, ABD'nin Venezuela hükümetini devirmek için hazırlık içinde olduğunu açıkladı. ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz yıl Maduro'yu 'diktatör' olarak tanımlayarak ABD vatandaşlarının ve ABD’li şirketlerin Maduro'yla ticari ilişki kurmasını yasaklamıştı.

Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD'nin Venezuela hükümetini devirmeye hazırlandığını söyledi.

"Beyaz Saray hazırlık içinde"

Maduro AVN News'e yaptığı açıklamada "Venezuela'nın demokrasisini zayıflatmak ve ülkemizdeki anayasal, demokratik rejime karşı bir darbe yapmak amacıyla Beyaz Saray hazırlıklara başladı" dedi ve ilerleyen günlerde konuyla ilgili basın açıklaması yapacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, katıldığı futbol maçında ABD'li askerlerle konuşuyor.
ABD Başkanı Donald Trump, katıldığı futbol maçında ABD'li askerlerle konuşuyor.

Suikast girişimi

Venezuelalı yetkililer, ağustos başlarında Maduro'nun Caracas'ta katıldığı askeri geçit törenine suikast düzenlenmek istendiğini açıklamıştı. Dronelara patlayıcı yerleştirilerek gerçekleştirilmeye çalışan saldırı başarılı olmamıştı.

  • Maduro daha sonra ABD'nin, suikastı organize etmek için Kolombiya'ya talimat verdiğini iddia etmişti.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Beyaz Saray'la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Beyaz Saray'la ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Maduro'nun zaferinin ardından

ABD’nin ekonomik yaptırım kararı 30 Temmuz 201'de Kurucu Meclis seçimlerinden Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun zaferle çıkmasının ardında gelmiş, ABD, Maduro'yu 'diktatör' olarak tanımlayarak ABD vatandaşlarının ve ABD’li şirketlerin Maduro'yla ticari ilişki kurmasını yasaklamıştı.

Yaptırımlar peş peşe geldi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela hükümetine yeni ekonomik yaptırımlar getirilmesini öngören başkanlık kararnamesi bu yılın Ocak ayında imzalamıştı.

Beyaz Saray tarafından yayımlanan kararnameye göre, Venezuela hükümetinin alacaklarına yönelik ticari işlemler Amerikalılara yasaklandı.

Ülkenin petrol ve diğer varlıklara yönelik alacaklarının nakit karşılığında satın alınmasını önleyen kararname, ayrıca yüzde 50'si veya daha fazlası Venezuela hükümetine ait olan kurumların satın alınmasını veya teminat gösterilmesini de engelledi.

Trump'ın Venezuela'ya yönelik yaptırım kararnamesi, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun 20 Mayıs'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini ilk turda kazanmasının ardından gelmişti.

ABD, Venezuela'ya altın yaptırımı da uygulamıştı.
ABD, Venezuela'ya altın yaptırımı da uygulamıştı.
  • ABD yönetimi, Venezuela'daki seçimleri "hileli" olduğu gerekçesiyle kınamış ve yeni yaptırımların yolda olduğunu açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Venezuela ziyareti

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeye ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada “İşbirliğimiz yeni dünyayı inşa etmeye devam etmemizi sağlayacak” demişti.

G20 Liderler Zirvesi için Arjantin'e giden Erdoğan, sonrasında Venezuela'Ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.
G20 Liderler Zirvesi için Arjantin'e giden Erdoğan, sonrasında Venezuela'Ya bir ziyaret gerçekleştirmişti.

"Halklarımızın birliği için çalışmaya devam edeceğiz"

Erdoğan’ın ziyaret görüntülerinin bulunduğu bir video da paylaşan Maduro, Türkiye Venezuela ilişkilerinin önemine işaret ederek, "2020 yılı sonrasında ekonomik konuların sağlam temelleri üzerine oturması ve inşasının hızlanması için Türkiye ile kardeşlik ilişkileri geliştirdik. İşbirliğimiz yeni dünyayı inşa etmeye devam etmemizi sağlayacak" ifadelerini kullanmıştı.

Maduro, "Dostumuz ve Başkanımız Erdoğan’ın tarihi önemdeki ziyareti ile karşılıklı işbirliğimizi kardeşlik ve stratejik anlamında da güçlendirdik. Halklarımızın birliği için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

İki devlet başkanı, Moskova'da bir araya gelmişti.
İki devlet başkanı, Moskova'da bir araya gelmişti.

Maduro, Putin'le görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz Çarşamba Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile Moskova'daki Novo-Ogaryovo başkanlık rezidansında görüştü.

  • Putin, görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, Venezuela'da durumun zor olduğunu bildiklerini aktardı.

Maduro'nun toplumda karşılıklı anlayışa ulaşması ve muhalefet ile ilişkilerin sağlanmasına yönelik çabalarını desteklediklerini bildiren Putin, "Elbette güç yardımı ile durumu değiştirmeye yönelik her türlü girişimi, açık şekilde terör eylemi özelliği taşıyan her türlü eylemi kınıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

"Ayağa kalktık ve zafer kazanacağız"

Rusya'nın Venezuela ile ekonomik ilişkilerinin geçen yıl zor bir dönemden geçtiğine işaret eden Putin, iki ülke arasındaki ticaret hacminde düşüş yaşandığını vurguladı.

Putin, bu olumsuz eğilimin kırıldığını ve bu yıl ticaret hacminde belli bir yükseliş yaşandığını kaydetti.

Nicolas Maduro da geleceğin çok iyi olacağını belirterek, "Ayağa kalktık ve zafer kazanacağız." ifadesini kullandı.

Toplantıda iki ülke arasında yaşanan ekonomik anlaşmazlıklar masaya yatırıldı.
Toplantıda iki ülke arasında yaşanan ekonomik anlaşmazlıklar masaya yatırıldı.

Farklı türdeki tehdit ve saldırganlığa maruz kaldıklarını ancak bu sürecin kendilerine ders olduğunu aktaran Maduro, "Son yüzyıl ve daha fazla süreç boyunca bölgemize bu şekilde davranıldı. Bana öyle geliyor ki Rusya ile Venezuela arasında var olan ekonomik ilişkilere uygun, oldukça kapsamlı bir programı sağlayacak noktayı bulduk." diye konuşmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >