Venezüella'da meclis, Maduro'yu 'yasa dışı' ilan etti

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro

Muhalefetin kontrolündeki, yaptırım gücü bulunmayan Ulusal Meclis, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun başkanlığının ikinci dönemini yasa dışı ilan etti ve ve orduya da 'demokrasinin yeniden inşası için destek' çağrısında bulundu. Maduro'nun siyasi yaşamından kesitleri derledik.

Venezuela'da yaptırım gücü olmayan, muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu 'yasa dışı' ilan etti ve orduya da 'demokrasinin yeniden inşası için destek' çağrısında bulundu.

Yeni yasama döneminde yemin ederek göreve başlayan meclisin yeni başkanı Juan Guaido, "Biz, Nicolas Maduro'nun gayri meşru olduğunu yeniden dile getiriyoruz. 10 Ocak'tan itibaren, devlet başkanlığını ele geçireceğiz, netice itibariyle bu Ulusal Meclis, halkın tek meşru temsilcisidir" dedi.

Guaido ayrıca, ordunun emir komuta zincirinin 'kırıldığını veya zorla ele geçirildiğini' ifade edip silahlı kuvvetlere 'demokrasiyi yeniden inşa çabalarına destek vermeye' çağrısı yaptı.

Maduro, Lima Grubu'nu Washington'dan aldığı emirlerle ülkede darbeyi teşvik etmekle suçladı.
Maduro, Lima Grubu'nu Washington'dan aldığı emirlerle ülkede darbeyi teşvik etmekle suçladı.

Guaido, 'özgür, adil seçimlerin yapılabilmesi ve geçiş hükümeti kurulması için koşulların sağlanması' sözü verdi.

Aralarında ABD, Kanada, Japonya, İtalya ve Almanya'nın da bulunduğu yaklaşık 20 ülkeden diplomat desteklerini göstermek üzere Ulusal Mecliste'ydi.
Aralarında ABD, Kanada, Japonya, İtalya ve Almanya'nın da bulunduğu yaklaşık 20 ülkeden diplomat desteklerini göstermek üzere Ulusal Mecliste'ydi.
  • Venezüella'da 20 Mayıs'ta yapılan seçimleri çoğu muhalif parti boykot etmiş, uluslararası toplum ise seçimlerin meşruiyetine dair eleştirilerini dile getirmişti.
  • Latin Amerika'nın 12 ülkesi cuma günü Peru'nun başkenti Lima'da bir araya gelip, Maduro'nun iktidarda kalma teşebbüsünde bulunması üzerine hükümetlerinin yönetimini tanımayacağını açıklamış, Devlet Başkanı'na iktidarı muhaliflerin kontrolündeki Ulusal Meclis'e teslim etmesi çağrısında bulunmuştu.

Maduro ise 'Lima Grubu' olarak bilinen Latin Amerika ülkelerini 'Washington'dan aldıkları talimatla darbeyi teşvik etmekle' suçladı.

Maduro, 10 Ocak'ta yemin ederek başkanlığının ikinci altı yıllık dönemine başlayacak.

Nicolas Maduro'nın siyasi yaşantısından kesintileri derledik.

Otobüs şoförlüğünden siyasete geçiş 

                                    Nicolas Maduro, 23 Kasım 1962 tarihinde Caracas, Venezuela’da dünyaya gelmiştir. Nicolás Maduro, bir otobüs şoförü olarak çalışırken sendikaların yasak olduğu 1970'ler ve 1980'lerde Karakas metro işçilerini temsil ederek siyasi kariyerine başladı.
Otobüs şoförlüğünden siyasete geçiş Nicolas Maduro, 23 Kasım 1962 tarihinde Caracas, Venezuela’da dünyaya gelmiştir. Nicolás Maduro, bir otobüs şoförü olarak çalışırken sendikaların yasak olduğu 1970'ler ve 1980'lerde Karakas metro işçilerini temsil ederek siyasi kariyerine başladı.
Hugo Chavez'in Başkan Yardımcısı olarak atandı

                                    Hugo Chavez, 1992 yılında ordudaki diğer yönetim karşıtı askerler ile birlikte, iktidardaki Carlos Andres Perez'i devirme girişiminde bulundu. Darbe girişiminin başarısız olması üzerine, iki yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra serbest bırakıldı.
Cezasını tamamladıktan sonra Beşinci Cumhuriyet Hareketi adlı partiyi kurmasına Nicolas Maduro da yardım etti. Hugo Chavez’in 1998 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında bölgesel siyasi koordinatörlerinden biri olarak çalıştı. 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 3 gün sonra, 10 Ekim 2012 tarihinde, Başkan Chavez'in Başkan Yardımcısı olarak atandı.
Hugo Chavez'in Başkan Yardımcısı olarak atandı Hugo Chavez, 1992 yılında ordudaki diğer yönetim karşıtı askerler ile birlikte, iktidardaki Carlos Andres Perez'i devirme girişiminde bulundu. Darbe girişiminin başarısız olması üzerine, iki yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra serbest bırakıldı. Cezasını tamamladıktan sonra Beşinci Cumhuriyet Hareketi adlı partiyi kurmasına Nicolas Maduro da yardım etti. Hugo Chavez’in 1998 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında bölgesel siyasi koordinatörlerinden biri olarak çalıştı. 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 3 gün sonra, 10 Ekim 2012 tarihinde, Başkan Chavez'in Başkan Yardımcısı olarak atandı.
%50.6 oy oranıyla Venezüella Devlet Başkanı oldu

                                    Nicolás Maduro, Ağustos 2006 ile Ocak 2013 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı oldu. Nicolas Maduro, önceki Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Devlet Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Hugo Chávez 5 Mart 2013 tarihinde hayatını kaybedince önce geçici olarak, daha sonra aynı yıl yapılan seçimde %50.6 oy oranıyla başkan oldu.
%50.6 oy oranıyla Venezüella Devlet Başkanı oldu Nicolás Maduro, Ağustos 2006 ile Ocak 2013 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı oldu. Nicolas Maduro, önceki Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Devlet Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Hugo Chávez 5 Mart 2013 tarihinde hayatını kaybedince önce geçici olarak, daha sonra aynı yıl yapılan seçimde %50.6 oy oranıyla başkan oldu.
Venezuela Başsavcısıyla dünya evine girdi

                                    Nicolas Maduro, 8 Temmuz 2013 tarihinde; 1992 yılından bu yana 20 yıldır birlikte olduğu eski meclis başkanı ve şimdiki Venezuela Başsavcısı Cilia Flores ile evlendi.Önceki birlikteliklerinden Flores’in 3, Maduro’nun bir çocuğu bulunuyor.
Venezuela Başsavcısıyla dünya evine girdi Nicolas Maduro, 8 Temmuz 2013 tarihinde; 1992 yılından bu yana 20 yıldır birlikte olduğu eski meclis başkanı ve şimdiki Venezuela Başsavcısı Cilia Flores ile evlendi.Önceki birlikteliklerinden Flores’in 3, Maduro’nun bir çocuğu bulunuyor.
%67.8 oy oranıyla yeniden başkan olarak seçildi

                                    20 Mayıs 2018 tarihindeki yapılan yeni başkanlık seçimlerinde ise %67.8 oy oranıyla ilk turda yeniden başkan olarak seçildi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya 4 Ağustos 2018 tarihinde törende konuşma yaptığı sırada bomba yüklü İHA ile saldırı düzenlenmek istendiği açıklandı. Maduro olaydan yara almadan kurtuldu.
%67.8 oy oranıyla yeniden başkan olarak seçildi 20 Mayıs 2018 tarihindeki yapılan yeni başkanlık seçimlerinde ise %67.8 oy oranıyla ilk turda yeniden başkan olarak seçildi. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya 4 Ağustos 2018 tarihinde törende konuşma yaptığı sırada bomba yüklü İHA ile saldırı düzenlenmek istendiği açıklandı. Maduro olaydan yara almadan kurtuldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >