Volkswagen’den Türkiye’ye fabrika kararına ‘harekat’ ertelemesi

Volkswagen, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Manisa'da yeni üretim tesisi kurma kararını erteledi.
Volkswagen, Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Manisa'da yeni üretim tesisi kurma kararını erteledi.

Volkswagen, Türkiye’de yeni üretim tesisi kurma kararını Barış Pınarı Harekatı nedeniyle erteleme kararı aldı. Alman medyasında bu yönde çıkan iddiaları doğrulayan Volkswagen (VW) şirket sözcüsü, Volkswagen yönetiminin Barış Pınarı Harekatı'nın aldığı uluslararası tepkiler nedeniyle, Türkiye’de yeni fabrika kurma kararının resmileştirilmesinin şirketin itibarına zarar verebileceğini düşündüğünü ve bu yüzden yatırımın ertelendiğini açıkladı.

Alman otomotiv devi Volkswagen (VW), yeni fabrikasını Türkiye'de kurma kararını ertelediğine dair Handelsblatt gazetesinde yer alan haberi doğruladı. VW sözcüsü, Türkiye'deki yeni fabrikayla ilgili kararın şirket yönetim kurulu tarafından ertelendiğini açıkladı. Sözcü, mevcut durumun şirket tarafından titizlikle takip edildiğini belirterek, şirketin mevcut gelişmeleri endişeyle izlediğini kaydetti.

"Yatırımdan tamamen vazgeçmedik"

VW sözcüsü, "Bölgedeki gelişmeleri endişeyle izlediklerini" söylerken, kararın yatırımdan tümüyle vazgeçmek anlamına gelmediğini, sadece şu andaki koşullar altında yaşama geçirilmesinin uygun görülmediğini vurguladı. Volkswagen’in merkezinin bulunduğu Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephan Weil, "İçinde bulunduğumuz şartlar altında VW’nin Türkiye’ye yatırım yapması söz konusu olamaz" dedi. Volkswagen’in yönetim kurulu üyesi de olan Weil, operasyonun uluslararası hukuk kurallarına uyulmadan yapıldığını, büyük bir göçmen dalgasına neden olacağını ve güvenlik tehditinin artmasını beraberinde getireceğini iddia etti. VW’nin aldığı kararın geçici bir karar olduğunu vurgulayan Weil, ileride Türkiye’yle ilişkilerin yeniden iyileşmesini umduğunu da belirtti.

Manisa’da yaklaşık 1 milyar lira sermayeli şirket kurulmuştu

  • Volkswagen’in planlanan dev yatırımı, uzun bir süredir gündemden düşmüyor. Geçen eylül sonunda çıkan ve VW tarafından dolaylı olarak doğrulanan haberlerde, şirket yönetim kurulunun 1,3 milyar Euro büyüklüğündeki yatırımın, Türkiye’de yapılmasından yana karar aldığı belirtilmiş, ardından tesisin inşaatının hedeflendiği Manisa‘da 943,5 milyon lira sermayeli bir şirket kurulduğu öğrenilmişti.

Alman basını: Operasyonla bağlantılı yeni bir yaptırım

Vollkswagen’in aldığı erteleme kararı Alman basınında, "operasyonla bağlantılı yeni bir yaptırım" olarak tanımlandı. Alman hükümeti, geçen hafta sonunda "Türkiye'nin Suriye'de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışı konusunda yeni izin çıkarmayacak" şeklinde bir karar aldığını duyurmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >