Wall Street Journal: Fransa, Almanya ve İngiltere, Ukrayna ile savunma anlaşması önerdi

Ukrayna ve NATO bayrağı
Ukrayna ve NATO bayrağı

NATO'nun en büyük Avrupalı üyeleri Fransa, Almanya ve İngiltere, Ukrayna'ya müzakerelere dönmesi için savunma paktı önerdi.

Wall Street Journal'ın üç ülkeden yetkililere dayandırdığı habere göre, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık,NATO ile Ukrayna arasındaki yakın ilişkilerin Kiev'i bu yıl Moskova ile barış görüşmelerine başlamaya teşvik etmenin bir yolu olabileceğine inanıyor.

Paris, Berlin ve Londra'nın, savaş sona erdikten sonra Ukrayna'ya kendini savunması için gelişmiş askeri teçhizat, silah ve mühimmat sağlanmasını, Rusya ile potansiyel barış görüşmelerinin ortasında "Ukrayna'nın güvenini artırmanın bir yolu" olarak gördükleri bildiriliyor.

Ancak yetkililer, olası barış görüşmelerinin ne zaman ve hangi koşullar altında başlayacağının Ukrayna'nın kararı olduğunu söylediler.

Yetkililerin Wall Street Journal'a, Kiev'i Moskova ile barış görüşmelerine başlamaya teşvik etme kararının, Fransa, Almanya ve İngiltere'deki politikacılar arasında Ukrayna'nın Rus güçlerini Donbas ve Kırım'dan çıkarma kabiliyeti konusunda "derinleşen özel şüphelere" işaret ettiğini söylediği bildirildi.

Rusya'nın kazanmaması gerektiğini tekrarlıyoruz ama bu ne anlama geliyor? Üst düzey bir Fransız yetkili WSJ'ye verdiği demeçte, savaş bu yoğunlukta yeterince uzun sürerse Ukrayna'nın kayıpları dayanılmaz hale gelecek. Ve kimse onların Kırım'ı geri alabileceklerine inanmıyor."

Anlaşmanın parametreleri değişmezken, üç ülkeden bazı yetkililer Ukrayna'nın "geniş bir yelpazede NATO standart silah sistemlerine erişim elde edeceğini ve silahlı kuvvetlerini Batı savunma sanayi tedarik zincirine daha sıkı bir şekilde entegre edeceğini" söyledi.

Önerilen anlaşma, NATO kuvvetlerinin Ukrayna'ya gönderilmesini veya 5. Madde korumasını içermeyecek, bunun yerine Kremlin'in hesabını değiştirerek Ukrayna'ya Rusya'nın gelecekteki bir saldırısını önlemesi için askeri araçlar sağlayacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >