Yağız bebek ilaç kullanmasına rağmen 55 kiloya çıktı

Yağız bebek, tedavi altına alındı.
Yağız bebek, tedavi altına alındı.

Samsun’da yaşayan Sedat ve Sevda Bekte çiftinin "Leptin hormonu eksikliği" nedeniyle sürekli kilo alan ikinci çocukları Yağız, ilacına kavuşmasına rağmen kilo almaya devam etti. Vücudu ilacına direnç kazanan Yağız bebek 55 kiloya çıktı. 'Leptin hormonu eksikliği nedir?' sorusunu cevaplandırdık.

Samsun’da yaşayan Sedat ve Sevda Bekte çifti, ikinci çocukları Yağız’ı henüz 5 aylıkken kilo problemi nedeniyle doktora götürdü. Yapılan araştırmalar sonucu Yağız bebeğe "leptin hormonu eksikliği" teşhisi konuldu.

Doktorlar, Bekte ailesine Yağız bebeğin tedavisi için yurt dışında bulunan ve SGK kapsamı dışında olan 4 bin 441 dolar değerindeki ilacın kullanması gerektiğini söyledi. İlacın hastalık tanısının dışında kaldığını dile getiren aile, ilacı alacak güçlerinin olmadığını belirtti.

Yağız bebek ve babası
Yağız bebek ve babası

Bebeklerinin hastalık tanısına göre ilacın SGK kapsamına alınmasını isteyen aile, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Sağlık Bakanı ve yerel yönetimlerin konuyu araştırması sonucu ilaç SGK kapsamına alınarak Yağız bebek ücretsiz olarak ilacına kavuştu.

Önce kilo veren Yağız bebek, daha sonra 55 kiloya çıktı

İlacı alır almaz kullanmaya başlayan Yağız bebek önce kilo vermeye başladı; ancak ilaca vücudunun bağışıklık kazanması üzerine Yağız bebek hızla kilo almaya devam etti. 55 kiloya kadar çıkan Yağız bebek kiloya bağlı olarak çeşitli sağlık sorunları sonucu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Servisinde tedavi altına alındı.

Sosyal medya hesabından Yağız bebekle ilgili bir paylaşım yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Yağız bebeğin emin ellerde tedavisinin sürdüğünü belirtti.

"Verdiğimiz ilaç etki etmiyor"

OMÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Aydın, Yağız’ın sağlık durumu hakkında bilgi verdi. Yağız bebeğin nadir görülen bir hastalığa tutulduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

  • "Yağız bebeğin iştah merkezi aşırı çalışıyor. Doymak nedir bilemiyor. Bunun nedeni doyma hissini bildiren leptin hormonunun eksikliği. Leptin eksikliği tedavisi günümüzde mümkün. Yağız bebeğe leptin tedavisine başladık. Başlangıçta güzel yanıt aldık ancak daha sonra direnç gelişti. Artık verdiğimiz ilaç etki etmiyor. Tekrar kilo almaya devam etti. Aşırı kilo onun hem nefes almasını hem de diğer vücut fonksiyonlarını zora sokuyor. Bu durum zaman zaman kendini yoğun bakıma yatacak kadar hasta duruma düşürebiliyor. Bununla ilgili yurt dışında deneysel ilaçlar var. Onlarla ilgili yurt dışı yazışmalarımız devam ediyor. İnşallah olumlu sonuçlanacak. Biz Yağız’da leptin tedavisine başladığımızda güzel sonuçlar aldık. Kilo da verdi. Ama bir süre sonra vücut ona karşı direnç geliştirdiği için; dozu yükseltmemize rağmen verdiğimiz ilaç etki etmiyor. Yağız şu anda 3 yaşında. 3 yaşındaki bir çocuk normalde 15-16 kilo iken Yağız şuan 55 kilo. Maalesef kilo almaya da devam ediyor."

Leptik hormonu nedir?

Vücudumuzda görev yapan hormonlar arasında en son keşfedilen hormon olan Leptin, tokluk hissinden sorumludur.

Vücudumuzdaki açlık hormonun adı ise ghrelindir. Leptin vücudumuzun sağ omuz bölgesinde yer alırken, ghrelin sol omuz bölgesinde yer almaktadır. Bu iki hormon da 90’lı yıllarda keşfedildikten sonra bilim adamları iki hormonun da çalışma prensiplerini anlamaya yönelik çalışmalara odaklanmıştır. Bu hormonların çalışma prensiplerini anlamak kilo kontrolünü sağlamak ve obeziteyi önleyebilmek açısından son derece önemlidir.

  • 1994 yılında keşfedilen leptin hormonunun ismi eski Yunanca “leptos ve thin=ince” kelimelerinden alınmıştır.
  • İnsülin hormonu ile çalışan ve vücudumuzun yakıt-enerji düzeyini idare eden bu hormonun ana görevleri; tokluk hissi verme, açlığı bastırma ve doyma sinyalinin beyne gönderilmesidir.

Leptin direnci nedir?

Sürekli yemek yemek ya da büyük porsiyonlar tüketmek kandaki leptin miktarının artmasına sebep olur. Böyle bir durumda beyindeki hipotalamus bölgesi, kandaki leptin artışını zamanla normal olarak algılamaya başlar. Bu durum kişide “leptin direnci” oluşmasına neden olur.

Günümüzde öğün sayısının azaltılmasına yönelik tavsiyelerin temel nedeni: Vücudun leptin duyarlılığını arttırmaktır. Böylelikle kişide tokluk hissi oluşur ve daha az yemek yenildiği için yağ yakımı gerçekleşir, kişi kilo vermeye başlar.

Leptin direnci nasıl kırılır?

Bilinçsizce yapılan ya da sıkı diyetler sonrasında leptin hormonunda azalma meydana gelerek kişide leptin direnci oluşturabilir. Dolayısıyla bir anda iştahı açılan kişi, kilo vermeyi hayal ederken daha da fazla kilo alabilir. Bu durumun önüne geçmek için: bilinçli bir şekilde hazırlanmış, karbonhidrat içeriği yüksek bir öğün azalan hormon seviyelerini normale döndürebilir. Bu öğünü özellikle makarna, pizza vs gibi sevdiğiniz bir yiyeceğe ayırabilirsiniz. Böylelikle sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >